Kiutálják a sencsenieket Hongkongból

A jövőben egy héten csak egyszer léphetik át Hongkong határait a szomszédos Sencsen polgárai. Így rendelkezett Peking, miután erre kérték a hongkongi hatóságok. A döntést maga Hongkong első embere jelentette be.

47 millióan látogattak el tavaly a Kínai Népköztársaságból Hongkongba, melynek lakossága alig több mint hétmillió. A döntő többség a szomszédos Sencsenből érkezett, amely kis halászfalu volt a nagy gazdasági reform kezdetén /1978/, és amelynek már több mint tízmillió lakosa van. Eddig korlátlan vízum jogosultságuk volt, és ezt alaposan ki is használták a “párhuzamos kereskedelem” révén. Hongkongban ugyanis sokminden olcsóbb mint Sencsenben: például azok az Ipadek, melyeket Sencsenben állítanak elő…

A különbség oka az adózási rendszer. Így aztán Sencsen polgárai az általuk gyártott Ipadeket Hongkongban veszik meg, és adómentesen árusítják otthon. Ez szemet szúrt a hongkongi kereskedőknek, akik emiatt gyakran tiltakoztak. Most Peking meghallgatta őket: Sencsen polgárai immár egy héten belül csak egyszer léphetik át Hongkong határát. A rendelkezés nyomán 10%-al csökkenhet a “turista” forgalom Hongkongban. 1997 óta Hongkong is Peking ellenőrzése alatt áll, de önálló politikai és gazdasági rendszere van. A hongkongi tőzsde Ázsia legnagyobb pénzpiaca lett. Kína számára fontos az egy ország két rendszer politika fenntartása, mert a globális gazdasági versenyben Hongkong fontos ütőkártya. Ezért most az ő javukra döntöttek, míg azok a kínaiak, akik a párhuzamos kereskedelem haszonélvezői voltak, pórul jártak: hacsak ki nem találnak valamit, mert az itt élőket különösen leleményesnek tartják a Mennyei Birodalomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez