Mitől zenélnek a zenélő utak Japánban?

Zenélő utak? Mi a fene? Az Asinoko Skyline egy privát, fizetős útszakasz Japánban, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Asinoko tóra, sőt a Fudzsi hegyre is. Egy ideig ez az útszakasz zenei úttá alakult, ami egy anime főcímdalát játssza, ha áthajtunk rajta.

Festői környezet, utazás, és kellemes dallamok. Nem ez az első alkalom, hogy Hakone városa együttműködött az úgynevezett Eve franchise-al, mivel a Neon Genesis Evangelion című animében a városnak nagy szerepe van. Az Eva rajongók számtalan alkalommal özönlöttek már a városba, hogy részt vegyenek az Evangelion témájú busztúrákon. Ha pedig valaki Japánban él, kizárt, hogy ne hallotta volna a Cruel Angel’s Thesis című dalt, ami az anime főcímdala. Ha véletlenül mégsem, akkor megmutatjuk.

A legújabb együttműködéssel tehát egy körülbelül 320 méteres szakaszon lesz élvezhető a dallamokkal “átitatott” út, ahol a fenti dal hallható, mikor áthaladnak rajta.

De mi a fene az a zenélő út?

A Wikipedia szerint azokról az utakról van szó, melyek egyes részein olyan barázdák vannak kialakítva az úton, amire ráhajtva rezgésekkel, hangos morajló hanghatás érhető el. Amikor a kerekek találkoznak ezzel a felülettel, hanghatás keletkezik, amiből végül dallam is kialakítható. Igen, ez pontosan az, aminek hangzik: egy út, ami zenél. Az optimális hangzáshoz egyébként 40 kilométeres per óra sebesség az ideális. A legjobb módszer a gyorshajtók ellen.

Japánban persze nem ez az egyetlen zenélő út. Nézzük erre néhány példát.

Hirosima prefektúrában a Totoro című anime dalát játssza az út.

Gunma prefektúrában a nálunk is jól ismert Chihiro szellemországban című anime dalát.

Tottori prefektúrában az 1960-as évek egyik nagy japán slágere hallgató.

És végül Aicsi prefektúrából egy ismert japán gyerekdal.

A japán internetezők lelkesen fogadták az új Evangelion dal „úti” változatát. Ön melyik magyar dalt tudná elképzelni a zenélő úton?

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez