Ellenzéki tüntetőkre lőttek a rendőrök Guineában

Kormányellenes megmozdulások robbantak ki a guineai fővárosban, miután a választási bizottság nyilvánosságra hozta az októberben esedékes választások időpontját és menetrendjét. Az ellenzék szerint a kormány megszegte a korábban kötött egyezségüket, ezért tüntetést szerveztek a fővárosban, ami erőszakba torkollott.

Az utcára vonuló tüntetők barikádokat állítottak fel, utakat torlaszoltak el és gumiabroncsokat gyújtottak fel. A főváros Yimbaya, Hamadallaye és Wanindara kerületében vonultak ki az utcára legtöbben. Ezekben a körzetekben a legnagyobb az ellenzék támogatottsága. Szemtanúk közül többen is beszámoltak arról, hogy a kivonuló biztonsági erők tüzet nyitottak a tiltakozókra, több helyen kitört a pánik. Sokan jajveszékelve menekültek, míg mások az otthonukba zárkóztak be. Halálos áldozatokról nem érkeztek hírek, de kórházi források jelezték, két tüntetőt a Donka kórházba szállítottak be lőtt sebekkel. Meg nem erősített hírek szerint további három tüntetőt is lövés ért, őket a Hamadallaye körzetben sebesítették meg a csendőrség emberei.

Közben a guineai kormány azt közölte, hogy az ellenzéki tüntetők több esetben is rátámadtak a rendőrökre és kövekkel dobálták meg őket. Állítólag egy rendőr súlyos megsérült, miután a tüntetők fejbe dobták, egy rendőrségi gépkocsit pedig szétvert a feldühödött tömeg.

A mostani ellenzéki megmozdulást az váltotta ki, hogy a választási biztosság nyilvánosságra hozta az októberben esedékes választások időpontját, ennek értelmében az elnökválasztást október 11-én tartanák meg. Az ellenzék azonban jelezte, hogy a kormánnyal kötött korábbi megállapodásuk értelmében ezen a napon helyihatósági választásokat kell tartani,  ezért azzal vádolja a vezetést, hogy szándékosan felrúgta a korábban kötött egyezséget.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez