Mit tudnak az amerikaiak az igazán jó paprikáról? –elég sokat

Akár egész éven át termeszthető, sokszor új ízekkel is gyarapodó növényeket állítanak elő először egyetemi kutatók, majd a kereskedelembe is bekapcsolódó gazdálkodók az Egyesült Államokban.

Üvegházas termesztéssel, kis gazdaságok közreműködésével akarják elérni az Oregon State University szakemberei, hogy az ízek reneszánszát lehessen kínálni a fogyasztóknak. Az oregoni egyetemi kutatások – Jim Myers irányításával – olyan növényeket kísérleteznek ki és védetnek le, amelyek a kereskedelmi forgalom számára is a legjobb eredményeket képesek hozni. Már rendelkeznek új paradicsomokkal, vagy éppen cseresznyével, mostanában pedig az egész éven át termeszthető habanero paprika születik meg üvegházi környezetben.

Ráadásul sikerült „finomítani” is a növényt, elérték, hogy megszűnjön az égető hatása, ugyanakkor füstös jelleget kölcsönöznek a paprikának, melynek vaníliára emlékeztető íz-hatása is lett. Más tudományos  környezetben is folynak hasonló munkák. Puget Sound Marrowstone szigetén például a brokkolival és más új növényfajtákkal kísérleteztek a Washington State University projektjének keretei között. Most már kiválasztották a „hideg edzettség” szempontjából legjobbnak tekinthető fajtákat, hogy termeszteni lehessen őket, elérve, hogy lehetőleg egész éven át frissen kerülhessenek a fogyasztók asztalára. A vöröshagymával, a cikóriával, a káposztával ugyancsak ilyen kísérletek folynak. Újabban pedig már például a szakácsok fogalmaznak meg különleges, speciális igényeket.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez