A rohadt paradicsom, mint energiaforrás

Egy nemrégiben végzett tanulmány átalakíthatja a paradicsomról alkotott elképzeléseket. Egy indiai származású tudós azt mondja: a rohadt, vagy sérült paradicsom villamosenergia-forrás lehet.

Az indiai származású Namita Shrestha, Venkataramana Gadhamshetty a dél-dakotai műszaki egyetemről, és Alex Fogg, a Princeton Egyetem kémiaszakos hallgatója közösen készítettek egy tanulmányt, ami valóban segítheti az embereket, különösen a mezőgazdasági termelőket. A kutatás eredményeit egy tudományos kiállításon mutatták be.

„A projekt néhány évvel ezelőtt indult, amikor Alex meglátogatott, és azt mondta: érdekli egy helyi probléma, ami a paradicsomtermelés növekedésével és a hulladékkezeléssel függ össze” – mondta el Namita. „Arra jöttünk rá, hogy az elrohadt és a sérült paradicsom különösen erős energiaforrás lehet, egy biológiai vagy mikrobiológiai elektrokémiai cellában. A folyamat segít megtisztítani a paradicsomot a szennyezett szilárd hulladéktól és a szennyvíztől.”

A tanulmány persze rávilágít arra is, hogy milyen hatalmas mennyiségű paradicsom megy kárba, különösen Floridában, ahol évente 396 ezer tonna paradicsomból lesz szemét. Ha kiderül, hogy a tanulmány megállapításai helyesk, az segítheti a gazdákat.

„A mikrobilológiai elektrokémiai cellák használata során lebomlanak a baktériumok, oxidálódnak a szerves anyagok a rohadt paradicsomban” – mondta Namita. A cellák hasznosítják a paradicsomot és elektromos áramot termelnek. Az oxidációs folyamat ugyanis kioldja az elektronokat, melyek azután felhasználhatók tüzelőanyagként egy másik cellában, így ezt áramforrásként lehet hasznosítani.

10 miligramm paradicsomból 0,3 watt áramot tudnak fejleszteni, ami bár igen elhanyagolható teljesítmény, a kutatók úgy vélik, nagy mennyiségű rohadt paradicsomból nagyságrendekkel megnövekedhet az elektromos teljesítmény is. Ezzel jelentősen nőhetnek a gazdák lehetőségei is, és talán a sok-sok felesleges paradicsomnak is helye lehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez