Montenegró méretű területet adnak vissza Kazahsztánnak az oroszok

Összesen 1.6 millió hektárnyi kazah földterület bérletét mondja fel Oroszország – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter. A földekről azért mondanak le, mert nem használja ki őket az orosz hadsereg.

Kazahsztánban mintegy 11 millió hektárt, beleértve Bajkonurt is, bérelt katonai célokra Moszkva – eddig. Az oroszok ugyanis ebből 1.6 millió hektárra már nem tartanak igényt, és a felek már meg is egyeztek a részletekről – jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

A körülbelül 16.000 négyzetkilométer részben Szari-Sagan kísérleti repülőteréhez (a Balhasz-tótól észak-nyugati, nyugati irányban), részben pedig az Ahtubinszk közelében, az orosz-kazah határon lévő Cskalov kísérleti központhoz tartozott. Szergej Sojgu a kazah védelmi miniszternek, Imangali Taszmagambetovnak azzal indokolta a döntést, hogy Oroszország csak a feltétlenül szükséges területeket akarja megtartani.

Anyagi vonzata is van a bérletfelmondásnak – tájékoztatott az orosz hadügyminiszter-helyettes, Anatolij Antonov. Körülbelül 4 millió dollár marad így az orosz katonai büdzsében. Az eddig 23.486.000 dolláros bérleti díj 19.357.000-re csökken. Antonov azt is elmondta, hogy a visszaadott területek nagyban segíthetik a kazah gazdaságot, mert hasznos ásványi anyagokat lehet belőlük kinyerni, például olajat vagy aranyat.

A Szari-Sagan kísérleti rakétaelhárító lőteret az 1950-es években kezdte építeni a Szovjetunió. Központja, a mintegy 13.000 lakosú Priozjorszk ma is zárt város, akárcsak az űrrepülőtérhez tartozó Bajkonur. A Szovjetunió felbomlása után a FÁK-országok közül Kazahsztán kötött először szerződést Oroszországgal a kölcsönös segítség jegyében 1992 májusában. Ennek keretében alakítottak ki közös hadi-stratégiai területeket, együttes használatban lévő katonai bázisokat, lőtereket arra az esetre, ha Oroszországot vagy Kazahsztánt fenyegetés érné.

Kép: Szergej Sojgu (Europress/AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez