Merkel: Nem zártuk be az ajtót az oroszok előtt

Putyin orosz elnök tavaly pendítette meg, hogy Oroszországnak és az Európai Uniónak gazdasági társulásra van szüksége: Vlagyivosztoktól Lisszabonig terjedne a gazdasági zóna.

Az ukrajnai válság miatt időközben megromlott az Európai Unió és Moszkva viszonya: Brüsszel szankciókat alkalmaz Oroszországgal szemben a Krím félsziget annektálása miatt. Merkel német kancellár most hangsúlyozta Stralsundban, hogy a minszki megállapodás kellő alapot jelent az előrelépéshez hiszen az nem irányul Oroszország ellen. Angela Merkel kancellárnak kulcsszerepe volt abban, hogy békemegállapodás jött létre Oroszország és Ukrajna között.

A kancellár asszony most azt hangsúlyozta a németországi gazdasági fórumon, hogy Ukrajna már kötött szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unióval, és ez jó példa lehet Oroszország számára is. Moszkva azt szerette volna, ha Ukrajna az általa vezetett gazdasági közösséghez csatlakozik, melyet a nagy Szovjetunió egykori tagállamainak egy része alkot. A mai Ukrajna viszont Nyugatra törekszik: szeretne bekerülni az Európai Unióba illetve a NATO-ba. Mindeközben a negyven milliónál népesebb Ukrajna GDP-je nem nagyobb, mint a nem egészen tízmilliós Magyarországé.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez