Nem lesz Örmény Népirtás konferencia Isztambulban

Legalábbis a neves Bilgi egyetemen nem – erről értesítették az amerikai szervezőket, akik az örmény népirtás 100. évfordulója alkalmából szerettek volna nemzetközi tudományos tanácskozás tartani Isztambulban, ahol a népirtás megkezdődött, és ahol a döntéshozók annak idején elhatározták az örmény kisebbség kiirtását a török szultán birodalmában.

Az isztambuli egyetem semmilyen indokot nem hozott fel, de talán összefüggés van Ferenc pápa megemlékező miséje és a tudományos tanácskozás törlése között. Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában pontifikálta miséjét, melyen megemlékezett a huszadik század három nagy népirtásáról. Elsőként az örmény holokausztot említette, mely épp száz éve kezdődött meg Konstantinápolyban az örmény elit lemészárlásával. A török tisztikar azért döntött az örmény kisebbség kiirtása mellett, mert azzal gyanúsította tagjai: együttműködnek a keresztény Oroszországgal, mely az első világháború idején hadban állt a török szultán birodalmával. Gyakorlatilag az egész örmény kisebbséget kiirtották. A másfél-kétmilliós közösségből csakis az menekült meg, aki idejében külföldre távozott.

Törökország hivatalosan mindmáig nem ismerte el, hogy népirtás történt. Erdogan elnök tavaly ugyan elnézést kért az örmény kisebbségtől, de gyorsan hozzátette: a világháború idején a törökök is sokat szenvedtek. Most az különösen zavarta a török vezetőket, hogy a Szent Péter bazilikában a misén ott volt az örmények pátriárkája is. A szertartáson részt vett Örményország államfője is. Tiltakozásul a mise miatt Törökország visszahívta vatikáni nagykövetét.

Ferenc pápa gyakran emel szót a keresztény kisebbségek üldözése ellen, mely jelenleg a Közel-Keleten zajlik, különösen az Iszlám állam területén. Az amerikai szervezők – History Foundation és a UCLA – most új helyszínt keresnek Törökországban, hogy megtarthassák nemzetközi tudományos konferenciájukat az örmény népirtásról, mely épp száz év kezdődött a török szultán birodalmában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez