Asszad: az Iszlám Állam az USA felügyelete alatt jött létre!

Szíria elnöke a francia közszolgálati televízióban beszélt erről. Asszad szerint az Iszlám Állam Irakban jött létre 2006-ban, akkor amikor az amerikai csapatok még ott voltak. Szíria olyan “terroristák ellen harcol, akiket a Nyugat és az Öbölmenti államok támogatnak!”- mondta az ötödik éve tartó polgárháborúról Szíria államfője.

Nincsenek meg a feltételei annak, hogy Szíria együttműködjön Franciaországgal a dzsihád elleni háborúban- jelentette ki Basar Al Asszad a francia közszolgálati televíziónak. Szíria államfője tagadta, hogy iráni csapatok harcolnának a kormánycsapatok oldalán az ország területén. Azt elismerte, hogy a libanoni siita milícia, a Hezbollah fontos támogatást nyújt, de az iráni katonai jelenlétet tagadta. Holott hírszerzői jelentések szerint az iráni forradalmi gárdának kulcsszerepe van abban, hogy Asszad elnök még mindig tartani tudja magát Damaszkuszban. Azt elismerte Asszad elnök, hogy iráni tisztek működnek szíriai területén. Hírszerzői információk szerint egy iráni tábornok koordinálja a harcot az Iszlám Állam ellen Irakban, Szíriában és Libanonban sőt Jemenben is.
Asszad elnök nem ismerte el, hogy Szíria hadserege tiltott vegyi fegyvereket így például klórgázt vet be a polgárháborúban. Erre pedig számos bizonyíték van. A több mint négy éve tartó polgárháborúban több mint 200 ezer ember halt meg eddig, és több mint három millióan menekültek külföldre. Asszad elnök közölte: amennyiben Szíria 23 milliós népe nem támogatja, akkor távozik! Rögtön hozzátette: bízik a többség támogatásában. Nemrég francia parlamenti képviselők látogattak el Damaszkuszba. John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette: előbb vagy utóbb tárgyalni kell Asszad elnökkel. A közös ellenfél az Iszlám Állam, melyet az önjelölt kalifa, Abubakr Al Bagdadi tavaly júniusban kiáltott ki, és amely Szíria és Irak szunnita muzulmánok által lakott területein működik. Az Egyesült Államok nagykoalíciót hozott létre az Iszlám állam ellen, de ennek nem tagja Szíria bár Asszad elnök korábban felajánlotta az együttműködését.

Fotó: GettyImages

(Visited 11 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez