Nem szavaztak a kubaiak az ellenzéki jelöltekre

Nem kaptak komoly számú szavazatot azok a kubai ellenzékiek, akik – a Castro-rendszer fennállása óta először – indulni tudtak egy választáson. A vasárnapi helyhatósági választásokon leadott voksok összeszámlálása után mindkét ellenzéki jelölt elismerte a vereségét.

Hildebrando Chaviano újságíró és jogász, valamint Yuniel Lopez, egy betiltott ellenzéki párt vezetője abban a reményben jelöltették magukat a helyhatósági választásokon, hogy először a mostani rendszer fennállása óta sikerül helyet kapniuk a havannai tanácsban. Mindketten a főváros egy-egy körzetében indultak, és alulmaradtak a másik, a rendszerhez közel álló jelölttel szemben.

Vasárnap 27 ezer jelölt indult a helyhatósági posztokért, közöttük a két ellenzéki is, akik úgy vélték: ki kell használni a rendszer óvatlanságát. Mint egyikük nyilatkozta, azért tudtak indulni, mert Kubában mindenki az amerikai közeledéssel és az embargó jövőjével van elfoglalva, lanyhult az éberség az ellenzékkel szemben. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon a kubaiak féltek-e rájuk szavazni, nemmel válaszoltak. A félelem már a múlté Kubában – mondta Yuniel Lopez. (képünkön)
lopez

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez