Ilyen az igazi fekete szén

A bűnbanda a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által elfoglalt bányákban kitermelt, gyakorlatilag állami tulajdonú szenet adott el az ukrán államnak az ukrán belügyminiszter szerint. A bevételből pedig az oroszbarát szakadár fegyvereseket támogatták.

Az ukrán belügyi hatóságok lelepleztek egy illegális szénkereskedelemmel foglalkozó, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat támogató bűnszövetkezetet, amelyet Anatolij Bliznyuk, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök által kinevezett volt donyecki kormányzó fia irányított – közölte csütörtökön Arszen Avakov belügyminiszter. A tárcavezető szerint a bűnbanda a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által elfoglalt bányákban kitermelt, gyakorlatilag állami tulajdonú szenet adott el az ukrán államnak. A bevételből pedig az oroszbarát szakadár fegyvereseket támogatták.

A séma szerint fiktív magáncégeket alapítottak, amelyek a szakadár területek bányáiban kitermelt szenet Ukrajna más területein lévő, állami vállalatoknak adták el. Példaként a belügyminiszter Kramatorszk város hőerőművét említette, amely Donyeck megyének az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló részén van.

Az illegális csatornákon keresztül megvett szénért a fizetséget a fiktív magáncégek bankszámlájára utalták. A bűnszervezet tagjai ezután a számlákról hamis iratokkal készpénzt vettek fel, amit a donyecki, illetve a luhanszki szakadárok önkényesen kikiáltott “népköztársaságaiba” vittek.

A belügyi szervek a főügyészséggel együttműködve összesen húsz helyen tartottak házkutatást több városban, köztük Kijevben, valamint Zsitomir, Poltava, Szumi és Donyeck megyékben. Lefoglaltak 200 ezer dollárt és 12 millió hrivnyát, azaz összesen körülbelül két milliárd forintnak megfelelő készpénzt, továbbá – a belügyminiszter szavai szerint – több tucatnyi bankkártyát, mobiltelefont, orosz és ukrán sim-kártyát, banki széfkulcsokat, valamint off-shore cégek iratait és pecsétjeit, mindezen felül pedig legalább hat lőfegyvert és 830 töltényt.

Volodimir Demcsisin energetikai miniszter néhány hete ismerte be a nyilvánosság előtt, hogy az ukrán állam szenet vásárol a szakadárok által ellenőrzött területekről. Demcsisin hétfőn azt is elmondta, hogy nem maradt jó minőségű, antracit szenet kitermelő bányája Ukrajnának. Az ország 95 szénbányájából jelenleg 35 van a kijevi hatalom irányítása alatt, és ezek csak gyengébb minőségű szenet adnak.

Fotó: Europress AFP Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez