Teheránba megy Tarlós István

Új testvérvárosa lesz Budapestnek: Teherán, Irán fővárosa. A főpolgármester május elején utazik, hogy elmélyítse a kapcsolatokat.

Irán fővárosába, Teheránba látogat május elején Tarlós István főpolgármester, és ha már ott jár, testvérvárosi megállapodást fog kötni helyi kollégájával, Mohammad-Bagher Ghalibaffal – derül ki a fővárosi közgyűlés jövő szerdai ülésének előterjesztéseiből. A megállapodás tervezete szerint„elmélyítik a baráti kulturális, szociális és gazdasági kapcsolatokat a két főváros polgárai közt”, és együttműködnek például a mindkét fél számára fontos projektek tervezésében és megvalósításában.

A Tarlós által jegyzett előterjesztés szerint a magyar-iráni kapcsolatok bővítése mindkét félnek érdeke, Iránt pedig a régió legstabilabb országaként ismerik. Azt is megjegyzik, hogy Magyarország ugyan támogatja a jelenleg még érvényben lévő uniós szankciókat, de az azon kívül eső területeken mélyíteni szeretné a kapcsolatokat.

A szűken vett Teheránnak 8,1 millió lakója van, tágabb agglomerációjában több mint 12 millióan élnek. A város hihetetlen ütemben fejlődik, de az infrastruktúra így sem képes versenyt tartani a népesség növekedésével, így Teheránban állandóak az őrületes közlekedési dugók, amivel együtt jár a komoly légszennyezés is. Az úti beszámolók szerint viszont a közbiztonság kifejezetten jó. Alább megnézhet egy imázsfilmet az iráni fővárosról:

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez