Pénzes kínai diákokra vadásznak Ausztráliában

12,8 milliárd dollárt hoz Ausztráliának évente a külföldi diákok tandíja. Ezért aztán az egyetemek nemigen nézik azt, hogy a külföldi diákok mit tudnak, vagy képesek-e megszólalni angolul…

Erre a kínos igazságra mutatott rá egy televíziós társaság, amely elküldte riporterét Kínába is. Innen jön ugyanis messze a legtöbb külföldi diák Ausztráliába. Kiderült: minden nagy egyetem kétes kínai közvetítőket alkalmaz, akik azután nemigen nézik, hogy a diákok bizonyítványai mennyire hitelesek. Különösen sok a gond a nyelvvizsga-papírokkal. Ezeket szisztematikusan hamisítják Kínában. A toborzók pedig becsukják a szemüket, mert mindenáron pénzes diákokat kell szerezniük az egyetemek számára Ausztráliában.

Nem olcsó az egyetemi oktatás Ausztráliában különösen, ha azt nézzük, hogy milyenek a munkabérek Kínában. Dehát általában nem a bérből és fizetésből élő kisemberek küldik az egyetlen csemetéjüket Ausztráliába tanulni. Egy év Ausztrália egy egyetemén 15-33 ezer ausztrál dollárba kerül – ez amerikai dollárban 11.500-25.000. Forintban pedig nagyjából úgy 3,2-7 millió. A mesterfok évi 20-37 ezer ausztrál dollárba kerül. A doktori fokozat pedig 14-37 ezerbe. Évente. Az egyetemek szépen pénzelnek ebből: tavaly a bevételek 17%-át adták a pénzes külföldi diákok, akiknek a javarésze Kínából érkezett.

A leleplező televíziós riport után persze az egyetemek cáfolták, hogy náluk első a pénz, és ezért feláldozzák jó hírük egy részét. De a valóságban nagyon jól menő üzletről van szó. Olyannyira, hogy Ausztrália egész nemzetgazdasága szépen profitál ebből: tavaly ez volt a negyedik legnagyobb bevételt szerző ágazat. Ilyen körülmények között nem csoda, ha a pénzes kínai diákokra vadászó ausztráliai egyetemek toborzói olykor behunyják a fél szemüket, ha hamis nyelvvizsga papírokat látnak Kínában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez