Lazítanak az egykepolitikán

Jelentősen változik a kínai családpolitika – az eddigi kötelező egykézés helyett immár a legtöbb családban lehetőség lesz két gyermek vállalására. Így döntött a KKP plénuma. Az ok egyértelmű – Kína is kezd demográfiai gödörbe kerülni.

A jövőben két gyermeke lehet annak a családnak, amelyben az egyik szülő maga is egyke. Így döntött az országot kormányzó kommunista párt központi bizottsága.
A döntés forradalmat hozhat a családtervezésben, ahol már nagyon sok gondot jelent az egykézés, melyet szintén a kormányzó kommunista párt rendelt el még 1979-ben. Nem véletlenül. Teng Hsziaoping és szakértői úgy gondolták, hogy a gazdasági reformok során nem tudnának mit kezdeni azzal a hatalmas embertömeggel, amely elárasztaná a nagyvárosokat! Ezért a reformok egyik nagyon fontos része volt a családtervezés, amit a városokban szigorúan be is tartottak. A falvakban kevésbé. Csakhogy a falvakból a városokba érkező illegális munkavállalóknak nem jár lakás, kórház vagy épp iskola. Vagyis a saját költségükre élnek és nem az államéra. Miért most a változás? Mert Kína népessége rohamosan elöregszik, és nincs, aki gondoskodjon róluk! Ha ugyanis a család egyetlen gyermeke lány, akkor ő a házasság után az új családhoz tartozik, férje szüleit kell ápolnia. Saját szüleire nem marad ereje, energiája és pénze. Az állam szintén nem tud mit kezdeni a több tízmillió kisnyugdíjassal. Ezért engedélyezik a második gyereket, aki magára vállalhatja majd az idős szülők gondjait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez