Feladta magát a “sugárfertőzött” drónt reptető japán férfi

A múlt héten egész Japán felbolydult, amikor egy férfi pilóta nélküli gépet irányított a kormányfő hivatalához. Ez önmagában még lett volna akkora szenzáció, ám a drón nem akármilyen “rakománnyal” volt feltöltve: a fukusimai atomerőműből származó enyhén radioaktív anyaggal.

A 40 éves munkanélküli, Jamamuto Jaszuo feladta magát Fukuiban. Április 22-én   tiltakozó akciót hajtott végre: egy 50 centiméteres drónt “reptetett” Abe Sinzó japán miniszterelnök ottákhivatalához. Az őrök hamar leszedték a kis pilóta nélküli gépet, ám nem sokkal később kiürítették a környéket és riasztották a rendőrség vegyi/biológia/nukleáris anyagokkal foglalkozó osztályának szakembereit.

Jamamuto ugyanis egy sugárzásra figyelmeztető matricát ragasztott a drónra, és a repülőgépbe kicsiny mennyiségű, enyhén radioaktív port is tett egy kis tartályban. A japán újságok szerint a férfi a rendőrségen azt mondta, hogy a céziumot tartalmazó por a fukusimai erőműből származik.

Az incidensben senki nem sérült meg, nem kapott sugárfertőzést, a kormányfő pedig nem is tartózkodott Tokióban:egy ázsiai-afrikai konferencián vett részt Indonéziában.

Jamamuto azért tiltakozott, mert a japán bíróság jóváhagyta egy atomerőmű újraindítását, elutasítva a négy évvel ezelőtti szökőár és a fukusimai atomerőmű-baleset nyomán a nukleáris energia biztonságos használatával kapcsolatos aggodalmakat. A hatóságok a nyomozás akadályozásával vádolják, amiért három évnyi börtönbüntetést vagy félmillió jen (1,3 millió forint) pénzbírságot is kaphat.

Az incidens alaposan megrázta a japán kormányt. A belügyminisztérium szerint az eset  “ébresztő” akció volt, hiszen ugyanilyen könnyen előfordulhat  hasonló incidens a 2020-as tokiói olimpián. “A drónok is lehetnek a terroristák eszközei, amivel biztonságos távolságból tudnak végrehajtani a terrorakcióikat” – nyilatkozta Josihide Suga kabinet főtitkár.

Japánban különösen nagy népszerűségnek örvendenek a drónok: gyakran látni, hogy japánok hobbiból pilóta nélküli gépeket reptetnek, de alkalmazzák őket a filmkészítők is. A japán parlamentben már benyújtottak egy törvénytervezetet azzal kapcsolatban, hogy a fontos kormányzati, katonai, rendőrségi és pénzügyi intézetek közelében tilos pilóta nélküli repülőgépeket használni, valamint 300 méternél magasabbra felküldeni.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez