Ételpornó – miért van tele az internet kajáról készült képekkel?

Nem hiába az elnevezés. Az internetet elárasztó ételekről készült képek valahol a pornó és a túlcukrozott, ízfokozókkal telepakolt kaják között található tudományos szempontból.

Rengeteg kísérlet és kutatás bizonyítja, hogy az ember (de más élőlények is) odavannak az átlagosnál izgalmasabb, koncentráltabb és feltűnőbb dolgokért. Így van ez például a cukrokkal, csokoládékkal, amik egyszerűen hívogatóbbak, mint mondjuk a gyümölcsök.

Hasonló a helyzet a pornográf tartalommal is, amely  szuperkoncentrált verziója a szexnek. Egy valamiben azonban jelentősen különbözik a két dolog: az ételeket íz alapján kategorizáljuk, legyen szó egy természetes összetevőkből álló salátáról vagy egy Big Mac-ről. A pornó viszont az érintés helyett a képi- és hangeffektekre játszik.

Az ételpornónál pedig ez a nagy kérdés. Hiszen a lényege,hogy nem fogyasztjuk el magát az ételt, csak mint gusztusos, szép vizuális élményt értékeljük. Így aztán egyelőre nincs tudományos konszenzus arról, hogy pontosan miért is imádjuk ennyire az ínycsiklandó ételekről készült képeket.

Valerie Taylor kutatása elég negatív színben tünteti fel a trendet, véleménye szerint a jelenség egyértelműen egy egészségtelen kapcsolatot mutat az emberek és az étel között. Természetesen ott van a másik oldal, mely szerint egyszerűen arról van szó, hogy sikerélményeiket osztják meg az emberek. Legyen szó egy jól elkészített vacsoráról vagy az édes finomságokról, melyekkel azt akarják mondani, hogy jól megy a fogyókúrájuk és megtehetik, hogy elfogyasztanak egy-egy muffint.

Abban azonban egyértelmű a konszenzus, hogy “ezek a képek azért olyan hívogatóak számunkra, mert valami végtelenül mély és ösztönös reakciót váltanak ki belőlünk.” Kevésbé tudományosan fogalmazva, szívesen ennénk valami jót.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez