Egy magánklinikára szállították Caracas letartóztatott polgármesterét

A Ramo Verde-i katonai börtönből egy magánklinikára szállították Antonio Ledezmát, Caracas ellenzéki polgármesterét, akit még februárban tartóztattak le összeesküvés vádjával. Ledezmát az után engedték ki a börtönből, hogy a hivatalos orvosi szakvélemények megerősítették, a polgármester kiújult lágyéksérvtől szenved. Az orvosok azt is elmondták, hogy az ellenzéki politikust sürgősen megoperálják.

Eközben az ügyészség kérvényezte a bíróságtól, hogy a jövő héten 60. életévét betöltő Ledezma, meggyengült egészségi állapotára tekintettel házi őrizetben várhassa tárgyalása lefolytatását. Azt még egyelőre nem tudni, hogy a venezuelai szervezett bűnözés és terrorizmus-ellenes törvények alapján Nicolás Maduro kormányának megdöntésével vádolt Ledezmát az operáció után vajon hazaengedi-e majd a bíróság.

Az Antonio Ledezma ellen indított eljárás vádlottjai között szerepel több fiatal venezuelai ellenzéki is – így az a Gómez Saleh, Gabriel Valles és Ronny Navarro, akik egy amatőr videofelvételen nyíltan beszélt arról a szándékáról, hogy merényleteket tervez köz- és magánépületek ellen.

A kormány természetesen nem nézte jó szemmel a polgármester ideiglenes távozását a börtönből, annál is inkább, mivel a baloldal Ledezma letartóztatását egyfajta revánsként értékelte, ugyanis 1990-ben kormányzóként Ledezma adott utasítást a tömeges diáktüntetések leverésére. Az ellenzéki körök megkönnyebbüléssel fogadták a polgármester távozását a börtönből, azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a házi őrizet korántsem jelenti Ledezma rehabilitálását.

Ledezma , valamint az a 2014-es tüntetéseket szervező Leopoldo López és Daniel Ceballos ellenzéki vezetők és társaik szabadonengedését egyébként 25 volt latin-amerikai államfő is követelte a venezuelai kormánytól. A nemzetközi tiltakozásokhoz csatlakozott Felipe González volt spanyol államfő is, aki Ledezma és López jogi védelmének tanácsadását is elvállalta, ami némi diplomáciai kardcsörtetéshez vezetett a spanyol és a venezuelai kormány között. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez