Dolgavégezetlenül távozott Felipe González Venezuelából

Felipe González volt spanyol miniszterelnök kedden a nélkül volt kénytelen távozni Venezuelából, hogy egyáltalán találkozott volna az éhségsztrájkba kezdett Leopoldo López, Daniel Ceballos ellenzéki vezetőkkel, valamint a márciusban letartóztatott Antonio Ledezmával, akik jogi képviseletében kívánt közreműködni.

 

González vasárnap érkezett Venezuelába, majd kedden Kolumbiába távozott Caracasból, ahol az ország hatóságai nem engedélyezték a volt államfő számára, hogy részt vegyen az ellenzékiek jogi védelmében, találkozzon velük vagy részt vegyen ügyük tárgyalásán.

Leopoldo López ügyvédje megerősítette, hogy a spanyol szocialista párt színeiben 1982-től 1996-ig kormányzó González ugyan meglátogatta Caracas külvárosában fekvő Ramo Verde-i katonai börtönt, ahol Lópezt tartják fogva, azonban nem találkozhatott a politikussal. González később a Caracastól 100 kilométerre található San Juan de Morros börtönhöz is elutazott, ahol Ceballost tartják fogva, ám itt sem járt több sikerrel. González végül csak Antonio Ledezmával, Caracas polgármesterével folytathatott megbeszéléseket, akit házi őrizetben tartanak fogva.

A fogvatartott ellenzékiek ügyvédei nehezményezték, hogy a venezuelai igazságszolgáltatás nem válaszolt González hivatalos kérvényére, hogy csatlakozhasson a López, Ceballos és Ledezma jogi védelmét ellátó szakértői csoporthoz.

Eközben a venezuelai kormány arra emlékeztetett, hogy Felipe González turistavízummal érkezett az országba, amely hivatalosan nem teszi lehetővé, hogy politikai vagy egyéb tevékenységet végezzen tartózkodása alatt. A volt spanyol kormányfőt egyébként korábban „persona no gratának” nyilvánította venezuelai törvényhozás elutasítva, hogy González beavatkozzon az ország belügyének tekintett eljárásokban.

Gonzalez kedden Kolumbiába távozott, ahol Juan Manuel Santos államfővel találkozik és a kolumbiai békefolyamatot támogatja.

Nicolás Maduro venezuelai államfő éles hangú nyilatkozatokban bírálta Gonzálezt, illetve az is kisebb diplomáciai kardcsörtetésre adott okot, hogy a volt spanyol miniszterelnök a kolumbiai légierő gépén hagyta el Venezuelát. Az eset nyomán a venezuelai külügy bekérette Kolumbia Caracasba delegált nagykövetét, majd nem sokkal később Bogotá megerősítette, hogy Gonzálezt Juan Manuel Santos utasítására vette fel Caracasban a FAC 1215-ös lajstromszámú gépe. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez