Feszültségek vagy megoldások csúcsa? EU-ukrán találkozó Kijevben

Európai uniós, vagy ENSZ megfigyelők kellenek a fegyverszünet betartására- mondta Porosenko ukrán elnök a csúcstalálkozó előtt. Mariupol környéken heves lövöldözést tapasztaltak az EBESZ megfigyelői.

Az Európai Unió vezetői: Jean-Claude Juncker és Donald Tusk elsősorban gazdasági kérdésekről kívánnak tárgyalni Kijevben, de az ukrán vezetés számára a prioritást jelenleg a háborúskodás jelenti. Minszkben Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök közvetítésével fegyverszünetet értek el, mely lényegesen csökkentette a feszültséget Ukrajna keleti részén, ahol az orosz többség valamiféle autonómiát szeretne elérni. A csúcstalálkozóval egy időben heves lövöldözést jelentettek Mariupol környékéről. Ukrajna elnöke szerint az EBESZ megfigyelői nem győzik a munkát, ezért kellene ENSZ, vagy uniós ellenőrzési rendszer. Eziránt az Európai Unió lelkesedése ugyancsak visszafogott. Az ENSZ BT pedig aligha szavazna meg ilyet, hiszen annak Oroszország is tagja.

Maradnak tehát a gazdasági témák a csúcstalálkozóra: az Európai Unió piaci reformokat sürget a csőd szélén álló Ukrajnában. Ez mindenekelőtt azt jelentené, hogy a rezsiköltségeket radikálisan fel kellene emelni, hiszen a mesterségesen alacsonyan tartott árak a központi költségvetés jelentős részét felemésztik. Csakhogy a rezsi költségek emelése társadalmi tiltakozást váltana ki egy olyan országban, ahol amúgy sem lehet megélni a fizetésekből. Ezt a nem épp könnyű helyzetet kell megoldania Ukrajna vezetésének az Európai Unió és az IMF támogatásával. Mindeközben dörögnek a fegyverek Ukrajna keleti részén, ahol az orosz lázadók állnak szemben az ukrán kormánycsapatokkal, melyeket amerikai és brit kiképzők próbálnak meg harcképessé tenni.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez