Az amerikai nagyoknak nagyon bejött az első negyedév

A Procter & Gamble az idei első három hónappal nem lehet maradéktalanul elégedett, de két másik cégóriás, a Microsoft és az Amazon viszont jó negyedévet zárt.

Az amerikai üzleti szféra továbbra is ontja magából az első negyedéves jelentéseket. A tőzsdei cégek között igazán szép eredménnyel büszkélkedhet a Microsoft, a három hónap alatt 6,5 százalékos bevétel-gyarapodást és 21,7 milliárd dolláros többletet ért el. Így aztán a számítástechnikai óriásnál a részvényarányos profit is kellemesebb lett a vártnál. Nem annyira szerethető viszont a három hónap adózott eredménye, az ugyanis „csak” 4,9 milliárd dollár lett, miközben 2014-ben az első három hónapban 5,6 milliárdot ért el a társaság.

A Microsoftnak így is sikerült a fellegekben járnia, a felhő alapú szolgáltatásával ugyanis a bevételét felsrófolta 1,5 milliárd dollárral. A Windows operációs rendszerek eladása a PC-tulajdonosoknak azonban a vártnál kevesebb pénzt hozott. Szintén elégedett lehet a negyedéves összteljesítményével az Amazon, 15 százalékkal bővült a bevétele, a 22,7 milliárd a tervezettnél is több lett. Ennél a cégóriásnál is van felhő alapú szolgáltatás, sőt itt is meglódult a kereslet, az Amazon Web Services bevételei 50 százalékkal mentek fölfelé. Ahhoz képest, hogy teljesen új ez a szakág az Amazonnál, a 7 százalékos bevétel-növekedés nagyon is szép teljesítmény. A cégóriások között akadt olyan is, amelyik az első negyedévet szívesen elfelejtené. A Procter & Gamble számára a túl erős dollár az eredmények romlását hozta, adózott eredménye 2,15 milliárd dollárra „ment össze”, a 2014-es első negyedévi produktumához, a 2,6 milliárdhoz képest érzékeny a kiesés.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez