Obama: “megszálljuk saját magunkat”

A katonai felszereléseket használó rendőrség egy megszálló erő benyomását keltheti a lakosságban – mondta hétfőn a New Jersey állambeli Camdenben Barack Obama amerikai elnök.

Egyúttal bejelentette, hogy módosítások bevezetését rendelte el a 1033-as szövetségi programban, amelynek keretében a hadsereg fölöslegessé vált eszközeivel szerelik fel a helyi rendőrségeket. A változtatás értelmében a rendőri erők a jövőben nem kaphatnak tankokat és egyéb lánctalpas páncélozott járműveket, fegyveres repülőgépeket és gépjárműveket, fél hüvelyk (mintegy 13 milliméter) és annál nagyobb kaliberű lőfegyvereket, valamint azokhoz való lőszert, gránátvetőket és bajonetteket. Barack Obama ezt kilenc hónappal azt követően hirdette ki, hogy a rendőri erők éles bírálatokat kaptak, amiért páncélosokkal és más, katonai jellegű eszközökkel vonultak fel a Missouri állambeli Fergusonban kirobbant zavargások idején. Az elnök szerint a militarizált megjelenés „elidegenítheti és megfélemlítheti” az embereket, és rossz üzenetet közvetít a településeknek, amelyeket a rendőrség meg kíván védelmezni.

Az elnöki rendelet értelmében az állami és helyi rendőrségeknek a 1033-as program alapján átadandó egyéb katonai eszközök – páncélozott taktikai járművek, továbbá számos lőfegyver, lőszer és robbanóanyag – esetében világos magyarázatot kell adniuk arra, hogy ezekre miért van szükségük. Emellett lakosságorientált rendvédelmi stratégiát kell elfogadniuk, bele kell egyezniük a szövetségi ellenőrzésbe, a felszerelés kezelésére ki kell képezniük a rendőröket, és annak alkalmazásáról pontos nyilvántartást kell vezetniük.

Obama bejelentette, hogy több fegyvertelen afroamerikai gyanúsított vitatott körülmények között, rendőri fegyverhasználat miatti halála nyomán munkacsoportot állíttatott fel, amelynek feladata a rendőrségek és a kisebbségi csoportok közötti bizalomépítés lesz. Egyúttal felhívást intézett az amerikaiakhoz, hogy foglalkozzanak a szegény települések gondjaival és a faji egyenlőtlenségekkel, még mielőtt azok rendbontáshoz vezethetnek.

„Ha a társadalom nem kívánja becsülettel megoldani a faji kérdéseket, akkor nem várhatjuk el a rendőrségtől, hogy önmaga megoldja ezeket a problémákat” – mondta az elnök. Ismételten sürgette a nem erőszakos kábítószer-bűncselekményekkel kapcsolatos büntetési gyakorlat átalakítását. „Nem kérhetjük a rendőrséget arra, hogy egyedül oldja meg a problémát, amikor a településen nincsenek épkézláb emberek és a gyerekek teljes családok nélkül nőnek fel” – mondta.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez