Obama: Kösz az animéket

Obama amerikai elnök köszönetet mondott Abe japán miniszterelnöknek a sok remek japán rajzfilmért az Abe házaspár hivatalos amerikai látogatásán.

A japán miniszterelnök hivatalos látogatást tett az Egyesült Államokban, ahol Barack Obama fogadta. A két politikus együtt jelent meg a sajtó előtt egy ünnepségen, ahol az amerikai elnök beszédében kiemelte a két ország együttműködésének fontosságát, és megköszönte Japánnak a klassz rajzfilmeket. 

Abe Sinzó és felesége, Abe Akie tegnap tett látogatást a Fehér Házban. Obama elnök üdvözlő beszédében, melyet a kertben tartott, azt mondta: nagy megtiszteltetés, hogy itt köszöntheti az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségesének képviselőit.

Később hozzátette:

A mai alkalom esély arra az amerikaiaknak, különösen a fiataloknak, hogy köszönetet mondjunk mindenért, amit szeretünk Japánból. Ilyen a karate, a karaoke, a manga, az anime, és természetesen az emodzsi.”

(Az emodzsi –絵文字a mobiltelefonokban használatos különböző hangulatjeleket, képeket jelenti, melyeket üzenetekhez mellékelhetünk.)

Egyesek talán nem értenek egyet azzal, hogy a nemzetközi politikában ilyen könnyed hangnemet enged meg magának Obama, jóllehet beszédében persze egyáltalán nem ezen volt a fő hangsúly. Arra is kitért, hogy a mostani csúcstalálkozó miként tükrözi az 1960-ast, Dwight Eisenhower elnök és az akkori japán kormányfő, Kisi Nobuszuke  között, amelyen a mérföldkőnek számító biztonsági szerződést írták alá. Kisi Nobuszuke egyébként Abe Sinzó nagyapja.

A két ország kapcsolatában óriási szerepet játszhatnak az Obama által említett kulturális termékek, amelyek szinte a világ minden táján népszerűek. A fiatalokat ma nagyban befolyásolják az animék, vagy a Japánból érkező videojátékok. Bár Obama az utóbbiakat nem említette.

Az úgynevezett otaku kultúra, mely összetett, japán pop-kultúrával átitatott életformát takar, egyre nagyobb teret hódít Amerikában is. Úgy tűnik, az ilyen kulturális termékeket már a politika sem hagyhatja figyelmen kívül.

(Fotó:YouTube)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez