Csoda Nepálban: 82 óra után ástak ki egy túlélőt a halottak közül

82 óra után élve került elő a romok alól egy 27 éves fiatalember Katmanduban. A mentőalakulatok találtak egy négy hónapos síró csecsemőt is, akinek a szüleiről senki sem tud semmit. A miniszterelnök szerint a halottak száma meghaladhatja a 10 ezret is Nepálban.

A 27 éves fiatalember a szállodájában reggelizett, amikor a 7,8-es erősségű földrengés lecsapott Katmandura. A szálloda összedőlt. A fiatalember halottak között töltötte a következő 82 órát. Eleinte még bízott abban, hogy megmenekül, de az utolsó napon már felkészült a halálra. A legrémesebb a szag volt, hiszen a mélyben ott voltak a sorstársak is – holtan. A fiatalember sem enni, sem inni nem tudott. Végül ráfanyalodott a saját vizeletére. Így élte túl a katasztrófát egy szálloda romjai alatt Katmanduban.

A francia mentőalakulatok egy négy hónapos csecsemőt is élve a felszínre hoztak. Már korábban is kutattak utána, de minthogy semmilyen hangot sem hallottak, feladták a keresést. A csecsemő minden bizonnyal aludt akkor a romok alatt. Később azonban felsírt, és ez megmentette. A mentőalakulat többórás kutatás után élve hozta a felszínre.

Nepálba egyre másra érkeznek a mentőalakulatok: egy csaknem 100 fős lengyel csapat vezetője kijelentette, hogy öt nappal a földrengés után gyakorlatilag nincs remény arra, hogy újabb emberek kerüljenek elő élve a romok alól. Ők már a katasztrófa túlélőin szeretnének segíteni. Erre óriási az igény, mert a helyi kormányzat képtelen megszervezni a több mint 8 millió, földrengés által sújtott ember életét. Még a fővárosban is teljes a káosz. Vidéken pedig szinte reménytelen a helyzet, mert a nélkülöző körzetekbe el sem jut a segítség.

A miniszterelnök szerint a 10 ezret is meghaladhatja a halálos áldozatok száma. A gazdasági veszteség is hatalmas: ha mindent összeadnak, akkor nagyobb, mint a koldusszegény Nepál egyéves GDP-je. Ráadásul a földrengés rémes hatással van az ország fő bevételi forrására, a turizmusra. Idén valószínűleg már senki sem mászik fel a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre, ahol sok embert megöltek a lavinák, melyek a földrengés következtében alakultak ki Nepál, Kína és India határvidékén.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez