Chile: ötezer embert űz el otthonából a Calbuco

Ötezer ember kitelepítését rendelték el a chilei hatóságok a Calbuco vulkán újabb kitörése miatt: néhány nap nyugalom után csütörtökön már a harmadik kitörés történt.

 

A négy évtizeden keresztül teljes nyugalmi állapotban lévő Calbuco  április 24-én zúdított hatalmas mennyiségű vulkáni port a környezetében lévő településekre.Az újabb kitelepítésekre néhány nappal mazután kerül sor, hogy a lakók az előző kitörést követő távozásuk után hazatértek. A vulkáni por most a kitörtéstől délkeletre vonul, Cochamó és Argentína irányába.  

Calbuco hamu3

Calbuco7

A vulkáni por nagy károkat okoz a környék gazdasági életében: a Chile déli részén fekvő vulkáni körzet a turizmusból szerzi jövedelme nagy részét. Amíg a vulkán békésen szunnyadt, sokan érkeztek a környező nemzeti parkokba és az alvó óriás meglátogatására.

Calbuco hamu

Calbuco hamu2

 

Az egyik legproblémásabb  település Ensenada, ahonnan a lakók nagy részét tőlük a 60 kilométerre lévő Puerto Varas kollégiumába telepítették. A lakók azonban hazajárnak, hogy kiszabadítsák hamuba süllyedt házaikat és enni adjanak az állataiknak.

A városkában néhány szálloda, étterem működik és sokan a kalandtúrákra ideérkező turisták vezetéséből élnek.

A térségbe 200 millió köbméter hamu hullt le és ennek eltakarításával még kibékülnek az itt lakók. A legnagyobb félelmük most az, hogy nehogy essen az eső, mert ebben az esetben megindulhat a hatalmas hamutömeg a domboldalakon és magával sodorhatja a talajt a házakkal együtt.

Calbuco7

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez