Hamufelhő és sorok a benzinkutaknál. Kitört a Calbuco vulkán

Évtizedekig aludt, ám most néhány órán belül kétszer is kitört a Calbuco vulkán Chile déli részén. Több kilométer magas láva- és hamuoszlopot lövellt ki magából.

Festői felvételek készültek a hosszú idő után most aktívvá vált Calbucóról. A környékbelieket azonban aligha tette ez boldoggá: a hatóságok piros riasztást adtak ki, és több mint 4 ezer embert kitelepítettek a tűzhányó 20 kilométeres körzetéből.

A Calbuco ugyan Chile egyik legaktívabb vulkánja, ám a mostani kitörésnek annyira nem volt előzetes jele, hogy a hatóságok is meglepődtek. De azért gyorsan cselekedtek: kiürítették a közeli Ensenada városát, az iskolákat bezárták, néhány repülőjáratot pedig töröltek. A kicsit távolabb fekvő Puerto Montt-ot, Patagónia kapuját hamufelhő borította el. A tévéadók közlekedési dugókat mutatnak, és hosszú sorokat a benzinkutaknál.  De hasonló a helyzet egy másik városban, Puerto Varas-ban is. Ahol a polgármester szerint mindenki “nagyon, de nagyon” megijedt.

“Soha nem láttam ilyesmit. Kezdetben félelmetes, el sem tudod képzelni, mi történhet veled” – mondta egy asszony a BBC beszámolója szerint. “Mindenkinek az jut az eszébe, hogy vizet szerezzen, és még nem is tudom, mit. Összegyűltünk a szomszédokkal, hogy lássuk, mit tehetünk, és vártuk a híreket a rádióban, tudtuk, hogy ki fognak bennünket telepíteni.”

Rodrigo Penailillo belügyminiszter nyugalomra szólította fel a környék lakóit, és azt kérte, hogy tájékozódjanak, kísérjék figyelemmel a dolgok alakulását. A szomszédos Argentínában is óvintézkedéseket tettek: az ottani Bariloche mindössze 100 kilométerre van a Calbucótól, oda is könnyen eljuthat a hamufelhő. Az embereket arra hívták fel, hogy maradjanak a zárt ajtók mögött.

Indonézia után Chilében van a világ legnagyobb vulkáni hegylánca, körülbelül félezer potenciálisan aktív tűzhányóval. Márciusban ezek közül a Villarrica tört ki, de a mostani helyzet a hatóságok szerint jóval komolyabb az akkorinál.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez