Az al-Azhartól kért segítséget Németország

A terrorizmus elleni harchoz kéri a szunnita iszlám szellemi központjának támogatását Berlin. A kairói al-Azhar közben azt is jelezte, hogy tévécsatornát indít. Ennek az volna a küldetése, hogy terjessze a mérsékelt nézeteket és ellentmondjon a vallási szélsőségeknek.

A terrorizmus terjedése elleni harcban az al-Azharra is támaszkodna Németország – közölte Frank Walter Steinmaier. A német külügyminiszter Kairóban tárgyalt az iszlám legtekintélyesebb szellemi központjának vezetőjével, Ahmad al-Tayibbal. A német diplomácia irányítója arra is választ várt az al-Azhar tudósaitól, hogy miként lehetne a legsikeresebben leleplezni az extrém vallási tanításokat, és elriasztani a fiatalokat az iszlamista csoportoktól –  attól, hogy csatlakozzanak például az Iszlám Államhoz.

Steinmaier azt mondta: azért fordult éppen az al-Azharhoz, mert a mindenfajta szélsőség ellen küzdő Németország tisztában van azzal, hogy a kairói intézmény milyen nagy szerepet tölt be a szélsőségek elítélésében, és abban, hogy sikerüljön lerántani a leplet az iszlamista ideológiáról. Ahmed al-Tayib  februárban, a mekkai terrorellenes fórumon konkrét javaslatokat is tett  a szélsőségek visszaszorítására, így például oktatási reformot sürgetett a muszlim országokban.

A mostani kairói megbeszélésen a vezető imám az extrémizmust az iszlámtól és az arab társadalmaktól idegen jelenségnek nevezte. Azt mondta: nagyon csodálkozik azon is, hogy fiatal európai muszlimok csatlakoznak az Iszlám Államhoz, és elítélte azokat a militáns muszlimokat, akik fegyvert fognak, hacsak nem az Iszlám Állam elleni harcban teszik ezt.

Az al-Azhar külön online oldalt indított, amelyen követi és szétszedi az ISIS által terjesztett eszméket. Most pedig saját tévécsatornát készít elő, amelyen a mérsékelt tanokat propagálná, és felvenné a harcot a szélsőségekkel – jelentette a KUNA kuvaiti hírügynökség.

Fotó: A külügyminiszter és a vezető imám. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez