Így fékezné meg az al-Azhar az iszlamistákat

Oktatási reformot sürget a muszlim országokban a szunnita iszlám szellemi világközpontja, a kairói al-Azhar nagyimámja. Ahmed al-Tayib szerint így lehetne visszaszorítani a szélsőségeket.

A tekintélyes vallási vezető vasárnap beszélt erről a szaúd-arábiai Mekkába összehívott terrorizmus elleni fórumon. A vallási extrémizmust a Korán és a szunna, Mohamed próféta tanításainak helytelen értelmezésével hozta kapcsolatba. Szerinte az egyetlen remény a muszlim egység helyreállítására az lehetne, ha az iskolákban és az egyetemeken felvennék a harcot azokkal, akik hitetlenséggel vádolnak meg muszlimokat.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Ahmed al-Tayib ezúttal nem említette név szerint az Iszlám Államot, mint a hónap elején, amikor a jordán pilótát élve égették el a dzsihadisták. Akkor arról beszélt, hogy keresztre kell feszíteni az ISIS terroristáit azért, amit csináltak.

Most általában a terrorcsoportokat ítélte el kegyetlen és barbár gyakorlatukért. A térségben uralkodó nyugtalanságért egy összeesküvést okolt, melyben “az új globális gyarmatosítás szövetkezett a világcionizmussal”. Szerinte ennek résztvevői kihasználják a felekezetek közti feszültséget a konfliktusok által sújtott Irakban, Szíriában, Jemenben és Líbiában.

A konferencia házigazdája, Szalman király hathatós stratégiát sürgetett a terrorizmus leküzdésére. Azt mondta: “a terrorizmus olyan veszedelem, amely a szélsőséges ideológia terméke”. A ma záródó háromnapos tanácskozáson nemkormányzati szervezetek képviseletében magasrangú iszlám egyházi méltóságok cserélnek eszmét szerte a világból arról, hogyan lehetne eredményesen felvenni a harcot  a szélsőségekkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez