Propagandaháború Szomáliában – új nevet kapott az al Shabab

A Mogadishuban székelő, nemzetközileg elismert szomáliai kormány azt az utasítást adta a sajtó munkatársainak országszerte, hogy mostantól „Ugus-nak” hívják a radikális iszlamista al Shabab lázadó és terrorista szervezetet. Az új név egy rövidítés, ami helyi nyelven azt jelenti: „ A csoport, amely a szomáliai népet mészárolja le”.

Az al Shabab arabul „fiatalságot” vagy “ifjúságot” jelent, vagyis pozitív tartalmat hordoz. A szomáliai lázadó- és terrorszervezet azonban a hosszú évek óta tartó tevékenységével bemocskolta ennek a szónak a jelentését – mondta Abdirahman Mohamud Turyare tábornok, a szomáliai titkosszolgálat vezetője. A tábornok szerint a lázadók nem méltóak az al Shabab névre, ezért más néven kéne hivatkozniuk rájuk az újságíróknak.

A szomáliai információs minisztérium tehát azt az utasítást adta a sajtó valamennyi munkatársának, hogy mostantól „Ugus”-nak hívják a terrorszervezetet és tagjait. Ez azt jelenti: a „csoport, amely a szomáliai népet mészárolja le”. Az állami irányítás alatt álló Radió Mogadishu és az SNTV már egy ideje ezzel a jelzővel hivatkozik az al Shababra és az általa végrehajtott mészárlásokra. Arról azonban nem esett szó, hogy a kormány milyen szankciókat helyez kilátásba azok ellen az újságírók ellen, akik nem hajlandók átvenni ezt a szóhasználatot.

Az al Shabab rögtön reagált a tábornok kijelentésére és a kormány utasítására. A terrorszervezet szerint a kormányt kellene „Ugusnak” hívni. Az ő szóhasználatuk szerint ez azt jelenti: „a csoport, amely megszégyeníti a szomáliai népet”.

A terroristák és a központi vezetés között 2009 óta dúl a média-, illetve propagandaháború. A szélsőséges iszlamisták ennek jegyében évek óta állandó célkeresztben tartják azokat az újságírókat, akik rossz fényben tüntetik fel őket és tevékenységüket, illetve kritizálni merészelik vallási ideológiájukat. Az elmúlt években több mint 20 újságírót mészároltak le ezért. Szakértők azonban jelezték, hogy a kormány által indított újabb médiatámadás leginkább a sajtó munkatársait hozhatja ismét veszélyes helyzetbe. Mostantól ugyanis a központi vezetés utasításainak is eleget kell tenniük, amellett, hogy állandó támadásoknak vannak kitéve munkájuk miatt. A szomáliai vezetés is egyre gyakrabban avatkozik be az újságírók dolgába, és több esetben előfordult, hogy zaklatta a sajtó munkatársait. Nemrég egy független rádióadó működését szüntették be azzal az indokkal, hogy tevékenységével „veszélyezteti az ország nemzetbiztonságát”. Ezt megelőzően pedig több újságírót tartoztattak le, mert kritizálni merészelték a kormány munkáját.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez