Leszerelik a gyerekkatonákat a Közép-afrikai Köztársaságban

A különböző fegyveres milíciák megállapodtak abban, hogy szabadon engedik az erőszakkal elhurcolt és harcra kényszerített kiskorú katonáikat – közölte az UNICEF.

A Közép-afrikai Köztársaságban nyolc fegyveres lázadó milíciában szolgálnak kiskorú katonák. Az UNICEF információi szerint az országban jelenleg körülbelül 6-10 ezer gyerek áll fegyverben, mert erre kényszerítették. A legutóbbi tárgyalásokon azonban sikerült egyezségre jutni az érintett fegyveres csoportokkal a kiskorúak leszereléséről, hogy azok visszatérhessenek a családjukhoz.

Az UNICEF jelezte, hogy a közép-afrikai országban alkalmaztak a legnagyobb arányban gyerekkatonákat a világon. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy a korábbi konfliktusokban megtizedelődött a hadra fogható férfiak száma az országban. Az UNICEF közölte: megtesz mindent annak érdekében, hogy a szabadon engedett gyerekek beilleszkedését elősegítse, és már országos kampányba is kezdett. A gyerekkatonák leszerelése egyébként az első lépés a megbékélés felé a kettészakadt az országban, ahol a keresztény milíciák a déli, míg a muszlimok az északi területeket tartják ellenőrzésük alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez