Nepálban mentett életeket a halálra ítélt kutya

Megmentették az életét, most ő ment életeket. Mentőkutya lett abból a kóbor ebből, akit majdnem elaltattak. Most túlélőket keres Nepálban.

Hatalmas földrengés sújtotta Közép-Nepált a közelmúltban. Akkor a Peace Winds Japan nevű non-profit szervezet mentőcsapata is a helyszínre érkezett két speciálisan kiképzett kutyával, hogy segítsenek túlélőket keresni a romok alatt.

Figyelemre méltó az egyik mentőkutya története, akit Katmanduba küldtek. Egykor őt is megmentették. Jumenoszuke ugyanis kóbor eb volt, akit Hirosimában el akartak altatni.

A kutyusnak azonban szerencséje volt, hiszen a Hirosima székhelyű Peace Winds nevű szervezet az utolsó pillanatban örökbe fogadta. Japánban az állami menhelyre került állatok több mint 80 százalékát elaltatják, általában gázzal vetnek véget életüknek. 2010-ben például több mint 204 ezer állatot altattak el az országban. Ebből 52 ezer  kutya volt, többségük pedig macska. Csupán 29 ezer állat talált új gazdára. Azért ilyen alacsony az örökbefogadások aránya, mert az emberek általában nem szívesen fogadnak be idős állatot – mondta a Tokiói Állatvédő és Konzultációs Központ munkatársa a Japan Times-nak.

Azonban vannak szervezetek, melyek tesznek ez ellen. Kumamotóban például nemcsak hogy segítik az állatok örökbefogadását, de igyekeznek visszaszorítani a menhelyre kerülő állatok számát. Oktatással egyéni felelősségvállalásra ösztönzik a tulajdonosokat. Kumamoto város példáját követve a Peace Winds is programot indított azzal a céllal, hogy nullára csökkentse a kivégzett állatok számát Hirosimában.

Jumenoszuke is ennek köszönheti életét. Így lett az egykori kóbor kutyából mentő- és kereső kutya, aki hőstetteiről lett híres Japánban. Az újságok tavaly címlapon mutatták be erőfeszítéseit és hőstetteit egy hirosimai földcsuszamlás után.

10987318_916469601746510_1082799329764112682_o

Egyik kutyatársával és hat 6 emberi mentővel Jumenoszuke Nepálba repült a múlt héten: szinte azonnal a katasztrófa után útnak indultak, hogy túlélőket mentsenek a romok alól.

11167799_918515304875273_9206945396426583095_n

A Peace Winds Japan egy olyan szervezet, amelynek fő profilja a humanitárius segítségnyújtás természeti katasztrófák esetén, szegény területeken, illertve különböző konfliktusok idején. Mindemellett persze segítenek az állatoknak is, akik, mint láthatjuk, azzal hálálják meg ezt, hogy segítenek az embereken. Ha többet akar tudni róluk, látogassa meg honlapjukat.

(Fotó:PWJ, Twitter)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez