A Nangka tájfun tombol Japánban

Lecsapott Japán nyugati részére a pusztító Nangka tájfun, legalább ketten meghaltak, többtucatnyian megsérültek, csaknem százezer embernek tanácsolták pénteken a hatóságok otthonuk elhagyását.

Sikoku szigetét és a Honsú szigetén fekvő Okajama és Vakajama prefektúrát péntekre virradó éjszaka érte el a tájfun, amely jelentős fennakadást okozott a közlekedésben – számolt be a helyi média. Vakajama területén a folyók kiléptek medrükből, miután csütörtök óta több mint 600 milliméter csapadék zúdult a térségre. Az NHK japán televízió arról számolt be, hogy ketten vízbe fulladtak. Egyikük egy 71 éves férfi, aki ablakjavítás közben esett bele egy megáradt folyóba. Az NHK szerint mintegy harmincöten sérültek meg. A hatóságok Japán nyugati részén csaknem százezer embernek tanácsolták otthonuk elhagyását az áradások és földcsuszamlások veszélye miatt.

A tájfun miatt több mint százhatvan légi járatot kellett törölni, a vonatok késtek, az óceán közelében lévő utakat lezárták. A japán meteorológiai intézet azt közölte, hogy a tájfun péntek délután a Japán-tenger felé veszi az irányt, és vasárnapra éri el Honsú északkeleti részét. A hatóságok értékelése szerint a tájfun, amelyet egy trópusi gyümölcsről neveztek el, hamarosan trópusi viharrá szelídül. Egyelőre azonban továbbra is 80 kilométeres óránkénti sebességű szélre és akár 120 kilométer/órás széllökésekre lehet számítani a térségben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez