Visszavágó: szaúdi határvárost támadtak meg a jemeni húszik

A nyugalom továbbra is ismeretlen fogalom a jemeni-szaúdi határon: most először hajtottak végre húszik támadást egy szaúdi város ellen. A fegyveres összecsapás rávilágított arra, hogy a húszik még mindig nem törtek meg, sőt nem zárható ki, hogy sokkal elszántabbak, mint valaha. Figyelembe véve a húszik megerősödését, a szunnita államokból álló koalíció változtatni kezdett korábbi magatartásán: egyre inkább a konfliktus tárgyalásos rendezésére összpontosít, de egyelőre kérdéses, milyen eredménnyel.

Dacára a több mint egy hónapja tartó, húszik elleni légi hadjáratnak, a lázadók még mindig nem törtek meg. Sőt, talán erősebbek,mint azelőtt bármikor. Ezt bizonyítják a jemeni-szaúdi határon kirobbant összecsapások. Ám ez más volt, mint a korábbiak: a húszik most először támadtak meg egy határvárost. Tüzérségi tűzzel fedezték az előrenyomulásukat a déli Nadzsrán tartományban. A szaúdi hadsereg állásait és Nadzsrán határvárost egyaránt bombázták. Az ágyútűzben két civil vesztette életét és jelentős anyagi károk keletkeztek. Ahmed al-Aszíri tábornok, a szunnita koalíció szóvivője kijelentette, hogy a szaúdi támadásban öt szaúdi katonát ejtettek foglyul és hurcoltak el a lázadók, de arról nem beszélt, hogy a szaúdi fegyveres erők mekkora veszteséget okoztak a támadóknak. Ugyanakkor megfenyegette a húszikat: “ez a lépés nem marad büntetlenül”.

A Perzsa-öböl menti monarchia nemzeti légitársasága közölte, hogy a tartomány központjában ideiglenesen törölték a repülőjárataikat.Továbbá az el-Ekhbaríja szerint bezárták az iskolákat és a hivatalokat is. A szaúdi hadsereg megerősítette a pozícióit, Apache AH-64 helikoptereket és M1A2 Abrams nehéz páncélosokat vezényeltek a térségbe, felkészülve az újabb fegyveres konfliktusra.

A mai nap folyamán, megtorolva a húszik támadásait, a szaúdi légierő több mint 30 légicsapást hajtott végre az északnyugat-jemeni Szaada és Haddzsa tartományokban, és ezzel párhuzamosan a szaúdi tüzérség is támadott húszi hadállásokat. A húszik állítása szerint a légicsapásokban meghalt 43 jemeni civil, és több mint százan megsebesültek.

Ez nem az első eset, hogy jemeni húszik átlőttek a szaúdi határon és összecsaptak a szaúdi  határőrséggel. A húszik támadásai rávilágítottak arra, hogy lázadókat nem sikerült megtörni a légicsapásokkal. A tüzérségi támadás azt bizonyítja, hogy a lázadók képesek veszélyes hadműveletekre, akár a szomszédos ország területén is. A légicsapások legfeljebb lelassították őket, de azt nem tudták megakadályozni, hogy újabb jemeni területek kerüljenek az ellenőrzésük alá. A dél-jemeni Áden kikötőben – dacára annak, hogy egyes források szerint koalíciós szárazföldi erők vannak jelen – újabb városrészéket foglaltak el.

Inkább tárgyalunk 

A húszik erejével Szaúd-Arábia és a többi koalíciós tagállam is tisztában van. Ezért az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagjai Rijádban csúcstalálkozót tartottak, amelynek fő témája a jemeni konfliktus volt. A GCC megbeszélésén először vett részt egy nyugati államfő: Francois Hollande francia elnök, aki többször kifejezte, hogy Párizs támogatja az Öböl-menti monarchiák álláspontját a jemeni konfliktusban. A találkozón egyébként “tiszteletbeli házigazdának” választották Hollande-ot.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király, a találkozó igazi házigazdája nyitotta meg az értekezletet. Beszédében Iránnak a jemeni összecsapásokban játszott szerepére célozva azt mondta, elítéli azt a külső fenyegetést, amely a “felekezeti ellentétek szításával” próbálja kiterjeszteni ellenőrzését a térségre. Abed Rabbo Manszúr Hádi, az elmenekült jemeni elnök, a találkozón “felajánlotta”, hogy tárgyalásokat folytatna a húszikkal és “diplomáciai úton” rendezné a konfliktust.

Jemenben hetek óta heves harcok dúlnak a Teherán által támogatott síita húszi felkelők és a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi szunnita erői ellen. A húszik visszaszorítására Szaúd-Arábia nyolc arab ország – mások mellett a CCG országai – támogatásával március 26-án légi hadműveletet indított. Habár április 22-én “hivatalosan” véget ért a “Határozottság Vihara” hadművelet, és kezdetét vette a “Remény visszaállítása” nevű békemisszió, a mai napig folyamatosan hajtanak végre légicsapásokat a szunnita államok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb helyzetjelentése szerint a március 19-én kirobbant jemeni harcok következtében április 27-ig több mint 1200 ember vesztette életét és több mint ötezren sebesültek meg. A délnyugat-jemeni Taizz városában tovább romlott a helyzet a heves utcai harcok miatt. A jelentés rámutat, hogy a fővárost, Szanaát Ádennel összekötő utak a harcok miatt egyre kevésbé használhatók, ami akadályozza a gyógyszerek eljuttatását a térség településeire.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez