Tűz: Japánig ér Észak-Korea füstje

Még március vége felé nagy tűz ütött ki Észak-Koreában, közel az Észak és Dél közötti demilitarizált zónához. A déliek azt állítják, hogy a tűz északon keletkezett, de hozzájuk is átterjedt. Most újabb tüzek láthatók Északon.

A lángokat akkor eloltották Dél-Koreában, de most, több mint egy hónappal később a NASA műholdfelvételein az látszik, hogy Észak-Korea keleti partjának jó része lángokban áll.

Az egyelőre nem világos, hogy a korábbi tűznek van-e köze ehhez, az ugyanis a félsziget ellentétes oldalán volt. Ezek az új tüzek a világtól elzárkózó ország keleti partjain elég nagy területen szóródnak szét – derül ki a NASA múlt héten készült képeiből.

seaofjapandetail_tmo_2015117

Általában ebben a szezonban kezdik a gazdák összegyűjteni a felesleges leveleket, száraz faágakat, és elégetik azokat. Ezek néha-néha úgy látszanak a műholdas felvételeken, mintha nagy tűz lenne. Azonban mivel a tüzek most teljesen fás területeken láthatók, úgy tűnik, hogy erdőtüzekről van szó. Valószínűleg égetés közben a lángok  továbbterjedtek.

A tüzek mintegy 100 négyzetkilométeres területet érintenek, a füst akkora, hogy a tengeren keresztül már Japánt is elérte. A NASA szerint egyébként az ilyesmi rendszeresnek tűnik Észak-Koreában, tavaly ilyenkor is nagy erdőtüzeket fotóztak, a mostani környékről kicsit délebbre. A NASA-nak gyönyörű észak-koreai erdőtűz-galériája van már.

korea_amo_2014115

Szokás szerint azonban kevés információ kerül napvilágra arról, hogy mi is történik Észak-Korában, így Délen is csak remélni tudják, hogy kezelik az ilyen katasztrófákat. 

(Fotó:NASA)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez