Így reagálnak muszlimok a gyűlöletbeszédre

Még áprilisban kigyulladt egy mecset a floridai Tampa Bay-ben. Az épülethez tartozó óvoda teljesen megsemmisült, de szerencsére mind a hatvan, a tűz idején bent tartózkodó embernek sikerült kimenekülnie. Döbbenetes módon az interneten sokan nem örültek annak, hogy nem voltak áldozatai az incidensnek.

A Peace House (A Béke Ház) nevű szervezet úgy döntött, hogy egy videóval hívja fel az emberek figyelmét arra, milyen elképesztő gyűlölet lakozik az amerikai társadalom egyes rétegeiben a muszlimokkal szemben. Megkértek néhány muszlimot, hogy olvassanak fel néhány hozzászólást a Facebookról az üggyel kapcsolatban.

A video elérte célját, ugyanis alapvetően két dolgot lehet felfedezni benne: az egyik a gyomorforgató tartalom, amit kénytelenek felolvasni a szereplők, a másik pedig a reakciójuk, ami egyben szomorú, mégis bíztató. Annak ellenére, hogy rosszabbnál rosszabb dolgokat mondanak nekik rasszista ismeretlenek, mégis képesek humorral és jókedvvel túltenni magukat rajta. Az irracionális gondolatokat  megkérdőjelezik és felfedezik a logikai buktatókat, majd egy jót nevetnek azok abszurditásán. Korábban egy hasonló történetet mutattunk be, akkor egy beépített afroamerikai színész kér meg litvánokat, hogy fordítsanak le neki néhány rasszista, gyűlölködő Facebook üzenetet.

enhanced-2578-1430994957-3

A videót itt, a lap alján nézhetik meg.

Az alábbi videóban pedig egy itthon is ismert társadalmi kísérletet láthatunk, melyben egy muszlim férfi bekötött szemmel kéri a járókelőket, hogy – amennyiben bíznak benne – öleljék meg.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez