A tálibok lőtték le a diplomatákat szállító helikoptert Pakisztánban?

Egynapos gyászt tartottak Pakisztánban, miután lezuhant egy külföldi diplomatákat szállító katonai helikopter. A pakisztáni kormány szerint baleset történt, ám a tálibok azt állítják, hogy ők lőtték le a járművet, és erről videófelvételt is közzétettek.

Két nappal ezelőtt egész Pakisztánt megrázta a hír, hogy egy katonai helikopter zuhant le az ország északkeleti részén. A diplomatákból és újságírókból álló küldöttség három helikopterrel a Himalája előhegységében lévő Gilgit-Baltisztán tartományba utazott, amikor az egyik légi jármű, 11 külföldivel és hat helybelivel a fedélzetén leszállás közben egy iskolaépületnél a földnek csapódott.

Az áldozatok között volt Norvégia és a Fülöp-szigetek pakisztáni nagykövete, de életét vesztette a malajziai és az indonéziai nagykövet felesége is. A holland és a lengyel nagykövet túlélte a helikopter lezuhanását, de súlyos sérülésekkel ápolják őket egy kórházban. Az iskolában komoly károk keletkeztek, az épület kigyulladt, de mivel péntek volt, ami ott pihenőnap, senki nem tartózkodott az épületben.

PAKISTAN-HELICOPTER-ACCIDENT-NORTH

A hivatalos verzió ellenére a pakisztáni tálibok azt állították, hogy ők a felelősek a helikopter lezuhanásáért, egy légvédelmi rakétával szedték le azt. A tálibok hozzátették, hogy Navaz Sarifot vették célba, mivel úgy tudták, hogy az elnök is a helikopteren van. Nem tévedtek nagyot: egy Svájc által épített új sífelvonó és síparadicsom megnyitójára igyekeztek a nagykövetek, és Sarif szintén oda tartott. Azonban túl szoros programja miatt egy későbbi helikopterrel indult, amit azonnal visszafordítottak egy katonai bázisra, amikor megérkezett a hír a nagykövetek haláláról.

Iszlámábád és a szakértők megkérdőjelezték a tálibok állítását, akik szerintük önmagukat kívánták dicsőíteni. Csakhogy szombat este a TTP (Tehrik-e-Taliban Pakistan) nevű csoport egy videót tett közzé az interneten: ezen maszkos militánsok mutatnak egy vállról indítható légvédelmi rakétát, amivel állítólag leszedték a helikoptert, és elmagyarázták az egész támadást. Bár a rakéta szerintük eltalálta a hátsó rotort, a jármű nem zuhant le azonnal, még vissza tudott fordulni. Valószínűleg ezután vált le a rotor, és csapódott a földbe a helikopter. A TPP hozzátette, hogy “hasonló támadásokat fog indítani” a közeljövőben, addig, amíg nem végez Nawaz Shariffal.

A képek forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez