Elevenen égették el a tanárnőt az osztály előtt

Petroleummal leöntötték, és meggyújtották a tanárnőt Pakisztánban, ahol egy iskola elleni támadásnak legkevesebb 132 gyerek és 9 felnőtt esett áldozatul. A tálibok így akartak bosszút állni a hadsereg és Malala Yousafzai-on, aki Nobel béke díjat kapott, mert a lányok tanulási jogáért küzdött Pakisztánban.

Megszakad a szívem, ha arra gondolok ami Peshawarban történt!- mondta a világ legfiatalabb Nobel díjasa. A 17 éves lány a tálibok szerint a “sátáni Nyugattal paktál” és ezért fatva vagyis halálos ítélet van kimondva a fejére. A tálibok el is fogták őt, és társai előtt fejbe lőtték. Szerencsére kontár munkát végeztek, mert az orvosok meg tudták menteni Malala Yousafzai életét. A lány családjával jelenleg Nagy Britanniában él, mert nem biztonságos számára szülőföldje: Peshawar környéke, ahol a legutóbbi szörnyű merénylet történt.

A tálibok egy olyan iskolát támadtak meg, ahol sok katonatiszt gyermeke tanult és sok tiszt felesége tanított. Az elevenen elégetett tanárnő is egy katona felesége volt. Két másik tiszt tanárnő feleségét is megölték. A tálibok ellenzik a nők tanulását. Amikor hatalmon voltak, akkor megszűnt az oktatás a nők számára Afganisztánban.

A tálibok szóvivője még a kilenc órás merénylet alatt úgy nyilatkozott, hogy a terroristáknak parancsuk van: a gyerekek életét meg kell kímélniük. Ehhez képest 132 gyerek halt meg a terrorakció során Peshawarban. A miniszterelnök meglátogatta az iskolát, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A borzalmas terrorakciót még a tálibok afganisztáni szervezete is elítélte.

Miért vállalkoztak erre a pakisztáni tálibok? Egyrészt, hogy megmutassák: Malala Yousafzai Nobel békedíja ellenére továbbra is ellenzik a lányok tanulását. Legalább ennyire fontos szempont volt a hadsereg elleni bosszú! A tálibokat furcsa kapcsolat fűzi a hadsereghez. Eredetileg a katonai hírszerzés hozta létre a szervezetet a Korán iskolák fanatikus diákjaiból azzal a céllal, hogy harcoljanak a Szovjetunió és szövetségesei ellen Afganisztánban. Később az amerikaiak támogatásával hatalomra is kerültek Afganisztánban. Menedéket adtak Oszama bin Ladennek, az Al Kaida főnökének, aki itt tervelte ki a szeptember 11-i merényleteket. Oszama bin Laden korábban szintén az USA-val harcost együtt a szovjet csapatok ellen Afganisztánban.

Válaszul a szeptember 11-i merényletekre az Egyesült Államok lerohanta Afganisztánt, és elűzte korábbi szövetségeseit a tálibokat és Oszama bin Ladent. Az Al Kaida vezérét 2011-ben lőtték le amerikai kommandósok Pakisztán első számú katonai főiskolája mellett, ahol évek óta nyugodtan éldegélt. Az amerikaiakban élt a gyanú: a pakisztáni hadsereg továbbra is kapcsolatot tart az iszlamista csoportokkal! Idén a NATO csapatok zöme elhagyta Afganisztánt. Ezért az USA arra ösztönözte a pakisztáni hadsereget, hogy indítson átfogó offenzívát a tálibok ellen. Hosszas habozás után nyáron a pakisztáni hadsereg akcióba lendült. Peshawarban volt a főhadiszállása azoknak az erőknek, melyek a hadműveletben részt vettek a tálibok ellen. Ezért sújtottak le arra az iskolára, ahol a hadsereg sok tisztjének gyermekei tanulnak, és sok tiszt feleség tanított.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez