Rajzoljunk Mohamedet! Mozgalmat indítottak fiatal muszlimok

A kezdeményezés nagyjából akkor született, amikor a texasi kiállítás és verseny a Mohamed rajzokkal. Amely sértette a muszlimokat, a próféta ábrázolását ugyanis tiltja az iszlám. Viszont a Mohamed talán a leggyakoribb férfinév a világon. Nagyjából ez volt az alap, amelyből kinőtt a Rajzoljunk Mohamedet mozgalom.

Az ötlet Amani al-Khatahtbeh-é volt. Az amerikai muszlim aktivista jegyzi a népszerű muslimgirl.net blogot, így nem csoda, hogy nem maradt visszhang nélkül, amikor úgy döntött: saját fegyverüket fordítja a muszlimgyűlölők ellen. Akkor nyílt Texasban a kiállítás és a verseny a Mohamed prófétát ábrázoló rajzokból. Az, amelyet két fegyveres támadott meg. Az Iszlám Állam szerint az ő emberei kezdtek lövöldözni ott, a Dallas melletti kongresszusi központban.

mom4

Azt a versenyt Pamela Geller találta ki és rendezte meg, az American Freedom Defense Initiative (Amerikai Szabadságvédelmi Kezdeményezés) nevű civil szervezettől. Amelyik egy évvel ezelőtt azzal hallatott magáról, hogy buszok oldalán elhelyezett plakátokon követelte: az Egyesült Államok állítson le minden támogatást, amit iszlám országoknak ad. Azzal érvelt, hogy mivel a Korán, az iszlám vallás szent könyve szerinte antiszemita, ezért az iszlám országok is szükségszerűen antiszemiták, olyanok, mint Hitler, és ezért Amerikának nem kellene támogatnia őket. Pamela Geller egyébként a párizsi Charlie Hebdo merényletre válaszolt a verseny megrendezésével.

mom2

Nos, a muszlim blogger keményen elítélte, megbocsáthatatlannak nevezte a texasi támadást. De persze a kiállításért sem lelkesedett. Nem azért, mert úgy véli, hogy a Mohamed-ábrázolások volnának a muszlimok legfontosabb dolga, hanem azért, mert nem szereti a provokációt, a toleranciát viszont igen. Az jutott hát az eszébe, hogy meghirdeti a kampányt, amellyel a kiállítás és az ellene lkövetett támadás ellen is tiltakozhat. És – talán – a szeretettel veheti fel a harcot a gyűlölet ellen. Segítsünk Pam-nek Mohamedet rajzolni – ezt a címet adta neki. “Valószínűleg mindannyian ismerünk legalább egy Mohamedet, hisz ez a világon a leggyakoribb név. Rajzoljunk tehát Mohamedet. Tisztelegjünk a sokfélesége előtt. Ünnepeljük a különböző arcait. Mutassuk meg az emberségét.” – írja a blogján Amani al-Khatahbteh.

A felhívás nem maradt pusztába kiáltott szó: a #DM2015 hashtag-en egymás után tűnnek fel a Twitteren a rajzok a sokféle Mohamedről. Barátok, rokonok vonásait vetik papírra a fiatalok. Olyan emberekét, akiket szeretnek. Hátha szeretettel kisebbíteni lehet a gyűlöletet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez