Aludnál-e az Iszlám Állam ötcsillagos hoteljében?

Egy régebbi luxusszállodát alakított át és nyitott újra az ISIS az iraki Moszulban. Úszómedence, teniszpálya, márványpadlós recepció és pálmafás kertek. De ha megsérted a szabályokat, amik elég szigorúak, könnyen megkorbácsolhatnak. Vagy mondjuk levághatják valamelyik végtagodat.

A Ninawa hotel az egyik legjobbnak számított nem csak Moszulban, de egész Irakban is. Ezt alakította át és nyitotta újra a közelmúltban az Iszlám Állam. Az ISIS propagandagépezetének csilivili fotóin jól látszik, hogy mi változott. Eltűntek a külső díszítőelemek, a báltermet bedeszkázták, és egy sor szigorú szabályt hoztak: ha ezeket megsérti a becses vendég, akkor megkorbácsolhatják, vagy akár ki is végezhetik.

Jóllehet háborús övezetben fekszik, a szállónak szinte mindene van: úszómedencéje, teniszpályája, pálmasorokat felvonultató kertje. És gyönyörű kilátása a Tigris folyóra. Az újrabútorozott 262 szoba egyikében 65 dollárért tölthetünk el egy éjszakát. De a vendégek egyelőre csak a vidékről Moszulba látogató ISIS-parancsnokok. Bár aligha lehet kétségünk afelől, hogy a Nyugatról érkező dzsihád-manyasszonyok is itt tartják majd az esküvőjüket.

hotel1

Egy régi TripAdvisor oldal a szállodát rendkívül tiszta, nyugodt, ár-érték arányában kitűnő hotelként írja le. Tökéletes konyhával és a végletekig előzékeny személyzettel. A legutolsó bejegyzés, amely külön dícséri a bowlingpályát és a családbarát létesítményeket, 2013 őszén született. Alig néhány hónappal azelőtt, hogy az Iszlám Állam elfoglalta Irak második legnagyobb városát, bezárta a szállodákat és terrorizálni kezdte Moszul 2 millió lakóját.

hotel2

A már említett fényes fotókon most kék munkaruhába öltözött kertészek gondozzák a burjánzó növényeket egy olyan épület körül, amely akár Dubajban is lehetne. A környékről persze eltűntek a bárok és a kaszinók: az ISIS kivégzéssel büntetheti az alkoholfogyasztást vagy a szerencsejátékot.

A képek közt olyanok is vannak, amelyek azt mutatják, hogyan tüntetik el pörölykalapácsos munkások a vésett-faragott díszeket a szálloda faláról. Most minden egyszínű sárga. A szerény külső megjelenés ellenére a márványpadlókat méregdrága szerekkel sikálják, hogy az igazi luxus ragyogását keltsék életre – írja a brit Daily Mail.  A recepció környékén az ISIS harcosai nyüzsögnek, a falakon órák mutatják a pontos időt az iszlám világ fővárosaiban.

hotel3

 

A szállodán persze a hírhedt fekete-fehér zászló lobog, de egyes képeken színes lufik szállnak az égbe, az újranyitást ünnepelendő. A bárokban, ahol a szomjas vendégek korábban koktélokat szürcsölgettek, most csak vizet és üdítőket szolgálnak fel. A falakat ott fényes pirosra festették – olyan pirosra, mint amilyen a kiontott vér.

A nyitóéjszakáról készült fotókon szakállas iszlamisták láthatók, kedvenc terepszínű ruháikban, automata fegyvereikkel és csillogó aranyórákkal a csuklójukon. Meg az, hogy a lobbiban vízesés van, és burgundi vörös bőrszófák az átrium körül.

Közben 180 kilométerrel odébb az iraki hadsereg katonái hónapok óta keményen küzdenek az ISIS harcosaival a Baiji olajfinomítóért. A múlt hónapban visszafoglalt Tikrittől északra fekvő város megerősítése azért is fontos a kormánynak, mert rajta keresztül nyílhat meg az út Moszul, Irak második legnagyobb városa felé, ahol az Iszlám Állam minap megnyitott luxusszállodája is van.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez