A Vatikán elismeri a palesztin államot – talán már a hét végén

Újabb történelmi tettre készül Ferenc pápa: a Vatikán szerződésben fogja elismerni a palesztin államot – jelentette be a Szentszék.

A lépés azért is rendkívül jelentős, mert a legitimitás új szintjét jelentheti a Palesztin Hatóság számára a nemzetközi közösségekkel szemben, melyek közül nem egy szoros kapcsolatot ápol Izraellel – írja a Washington Post. A Vatikán weboldala szerint az új szerződés szövege már elkészült, és rövidesen be is nyújtják formális jóváhagyásra. Izrael csalódottságának adott hangot emiatt, és jelezte, hogy szerinte ez nem fogja előre vinni a békefolyamatot. A Vatikán már két évtizede tárgyal a palesztinokkal, és a kétállami megoldást támogatja az izraeli-palesztin konfliktus megoldására.

Ferenc pápa már többször is kifejezte, hogy támogatja a palesztin államiságot, és a Vatikán informálisan már nem egyszer használta is a palesztin állam kifejezést. Izrael bizalmatlan Palesztína növekvő nemzetközi támogatásával szemben, miközben az Egyesült Államok továbbra is nyomás alatt tartja, hogy tegyen lépéseket a kétállami megoldás érdekében. 2012-ben az ENSZ már megfigyelő állami státuszt adott a palesztin ENSZ-küldöttségnek. Tavaly pedig az Európai Parlament, Nagy-Britannia, Írország, Spanyolország és Franciaország is tett lépéseket Palesztina független országként való elismerése felé. Svédország pedig ennél is tovább ment, hivatalosan elismerte a palesztin államot.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz a hét végén talákozik a pápával, amikor a katolikus egyházfő két, 19. századi palesztin apácát avat majd szentté. A Vatikánnak jelentős vallási érdekeltségei vannak az Izral által megszállt palesztin területeken, köztük fontos szent helyek. Az egyházi állam mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy a katolikus egyház tulajdona és jogai érintetlenek maradjanak, védelmet élvezzenek a palesztin államban – közölték a Vatikánban. Az új szerződés szabélyozni fogja a  katolikus egyház tevékenységét is Palesztínában.

Fotó: Mahmud Abbasz és Ferenc pápa a Vatikánban, 2013 októberében.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez