Óriások találkozója a Selyemút kiindulópontján

Szűkebb hazájában, Senhszi tartományban fogadta India miniszterelnökét, Narendra Modit Kína első embere, Hszi Csinping elnök. Az ókorban innen indult a Selyemút, melynek egyik iránya épp India volt.

Modi miniszterelnök is szülőföldjén látta vendégül a hatalmas szomszéd első emberét. A gesztusok nagyon fontosak a két ázsiai óriás között, hiszen a határviták miatt még háború is volt közöttük a hatvanas években. Ma már a gazdasági együttműködés a cél. India legnagyobb partnere már ma is Kína, de az indiai áruk nehezen találnak helyet maguknak az óriási kínai piacon. A kereskedelmi deficit évi 40 milliárd dollár. Külön pénzügyi megállapodást kellett kötni ennek finanszírozására. A cél persze az, hogy kiegyensúlyozott legyen a két óriás kereskedelme.

Mit szeretne elérni Narendra Modi miniszterelnök első kínai útján? Mindenekelőtt azt, hogy Kína engedje be piacára az indiai informatika termékeit. Ígéretek már bőven vannak, de az indiai cégek változatlanul arra panaszkodnak, hogy hiába kínálnak világszínvonalú termékeket Kínában, mert az ottani döntéshozók nem bíznak bennük, és inkább a konkurenciát részesítik előnyben. A másik ilyen terület a gyógyszeripar. Az indiai generikus gyógyszerek igen olcsók, és ez jól jönne Kínának is. Csakhogy itt is felmerül a bizalom kérdése: a kínaiak nem nagyon bíznak az indiai gyógyszerek hatékonyságban.

Mit ajánl cserébe India miniszterelnöke? Kínai részvételt azokban a hatalmas infrastrukturális építkezésekben, melyek a következő évtizedeket jellemezni fogják Indiában. 250 millió ember költözik a városokba 2050-ig. India megelőzi Kínát, és a világ legnépesebb országa lesz. Óriási építkezések indulnak, egész városok keletkeznek. Új utakra, vasutakra, vagy épp gyors vasutakra lesz szükség. Kína ezen a téren jól áll, csakhogy itt is felmerül a bizalom kérdése. A kínaiak a Selyemúton Pakisztán felé építenek vasútvonalat, hogy eljussanak a tengerhez. Pakisztán India ellenfele és vetélytársa, Kínának viszont szövetségese. Van tehát bőven miről egyeztetni a világ két legnépesebb államának csúcstalálkozóján Kínában, ahol Hszi Csinping elnök szimbolikus helyen, szülőföldjén, a Nagy Selyemút kiindulópontján fogadta India miniszterelnökét, Narendra Modit.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez