Százezer játékost bannoltak a WoW-ból

A világ legnépszerűbb online játéka, a World of Warcraft (WoW) már tizenegy éve minden lista elején áll és több millió aktív felhasználóval rendelkezik. Ennek ellenére azonban komoly problémákkal is küzd, az egyik legégetőbb pedig, hogy rengeteg használnak úgynevezett “botokat”, melyek automatikusan irányítják az ember karakterét.

A befejezhetetlennek titulált játékról itt írtunk, amikor valakinek mégis sikerült belerakni annyi játékidőt, hogy “végigvigye” az MMO-k (massively multiplayer online) atyját. Azt ugyan nem tudjuk, hogy Хируко használt-e botokat, az viszont biztos, hogy még ezek segítségével is óriási dolog amit véghezvitt.

A bot lényege, hogy úgy irányítja egy felhasználó karakterét, hogy annak nem is kell a gép előtt lennie. Ez azért “jó”, mert a WoW egy végtelenül repetitív játék hosszútávon. Tengernyi órát (de inkább napot és hetet) kell beleölni, hogy az ember elérje a maximális szintet (ahol a játék lényege kezdődik), hogy normális felszerelést szerezzen, hogy legyen elég pénze alapvető dolgokra, de úgy általában mindenbe, ezt hívják “grind-nak”. Az egyik legfontosabb ilyen grind, amikor a játékos más játékosok ellen játszik (PVP – player versus player), úgynevezett battleground-okban, ahol 10, 15, 20 fős csapatok játszanak egymás ellen. Az itt töltött idő során szerezhetünk elég pontot ahhoz, hogy vegyünk magunknak – direkt PVP-hez – felszerelést. Ez azonban rengeteg időt vehet idénybe, erre találták ki a botokat, amik kissé bután ugyan, de eljátszogatnak. Néhány napig/hétig bekapcsolva hagyjuk a játékot amikor épp nem használjuk és már meg is van áhított sisak vagy páncél.

A dolog azonban odáig fajult, hogy az emberek tömegével használják ezt a külső szoftvert és ez nagyban ront a valóban játszó felhasználók játékélményén. Az alábbi videóban például azt láthatjuk, milyen az amikor rajtunk kívül mindenki egy bot:

Bár évek óta rengeteg felhasználó hőbörög a probléma miatt, a játék fejlesztője, a Blizzard csak most szánta el magát egy nagyobb lépésre: 100 ezer játékost tiltottak ki hat hónapra külső szoftver használata miatt. Érthető persze az óriáscég hezitálás az ügy megoldásával kapcsolatban, hiszen ezzel 600 ezer havidíjat vesztettek, ráadásul lehet, hogy sokan nem is térnek majd vissza ezután. Mindenesetre – ahogy az a fenti videóból is látszik – igazán szükség volt valamiféle megoldásra, hiszen egészen komikus helyzetet öltött a csalás a világ legnagyobb felhasználói bázisával rendelkező játékában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez