Amerikai kommandósok végeztek az egy ISIS parancsnokkal Szíriában

Az Egyesült Államok végrehajtotta az első szárazföldi támadását az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei ellen Szíriában: a hadsereg különleges erői végeztek a csoport egyik legfontosabb vezetőjével.

Ashton Carter, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági miniszter szombat este adott sajtónyilatkozatában elismerte, hogy amerikai különleges erők hajtottak végre titkos akciót Szíria keleti részén. A hírszerzés tudomást szerzett arról, hogy Abu Szajjaf terrorista parancsnok az al-Amr nevű településen tartózkodik. A férfi feladatai közé tartozott, hogy közvetlenül segítse a terrorszervezet katonai hadműveleteit, valamint felelős volt az olaj-gáz-és pénzügyi tranzakciókért. Emiatt egyenesen Barack Obama amerikai elnöktől érkezett a parancs, hogy a speciális egységek üssenek rajta a terroristákon.

Abu Szajjaf életét vesztette a támadásban, Umm Szajjaf – a terrorista felesége – pedig fogolyként magukkal vitték az amerikai katonák. Az összecsapásban legalább egy tucat terrorista vesztette életét, de civil áldozatokról nincs hír, ahogyan az amerikai kommandósok közül sem sérült meg senki. Ezen kívül az amerikai kormányzati források szerint még egy jezidi nőt is kiszabadítottak a fogságból, akit a pár mintegy „rabszolgaként” tartott magánál.

A katonákat szállító V-22 Ospreyk és Black Hawkok egy iraki bázisról szálltak fel és Washington az akció előtt értesítette Bagdadot. Cserébe az iraki kormány engedélyt adott arra, hogy a terrorista feleségét „Irak egyik börtönében tartsák fogva” és ígéretet kaptak az amerikaiaktól, hogy nem fogják őt a Guantánamo-öbölbe szállítani. Ugyanakkor arról nincs információ, hogy az amerikai vezetés engedélyt kért volna a szíriai kormánytól, vagy értesítette volna a kormányerőket a kommandósok akciójáról.

Nem Szajjaf az első fontos ISIS vezető, akivel a koalíció végzett. A bagdadi védelmi minisztérium szerint sikerült likvidálni a terrorszervezet második számú vezetőjét, Abu Ala al-Afarit, az észak-iraki Tal Afar körzetében. A terrorvezérre egy mecsetben csaptak le, ahol más radikális vezetőkkel találkozott. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma nem tudta megerősíteni az Afari likvidálásáról szóló híreket, de azt igen, hogy valóban bombázták az említett térséget, s megsemmisítették az ott lévő terrorista bázisokat.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez