Ilyen melegként élni az Iszlám Állam hatalma alatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa most először tartott külön ülést a Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek (LMBT vagy LGBT a nemzetközi szóhasználatban) helyzetéről. A téma elsősorban az Iszlám Állam által kontrollált közel-keleti területeken élők biztonsága volt.

Az LGBT közösség tagjai alapvetően eddig sem volt túlzott biztonságban például Szíriában vagy Irakban, az Iszlám Állam térhódításának köszönhetően azonban mostanra életveszélyessé vált a helyzetük. Akiről kiderül, hogy homoszexuális, szinte biztosan atrocitások célpontjává fog válni, de ez is csak a legjobb eset. Nagy eséllyel éri őket fizikai bántalmazás, kínzás, vagy akár halálbüntetés is. Az ISIS-nél ezt többnyire úgy viszik véghez, hogy a homoszexuális vagy annak vélt egyéneket házak tetejéről taszítják le, és amennyiben a zuhanás nem végzett velük, úgy az összegyűlt tömeg kövezi őket halálra.

A Vice magazin közölt néhány részletet azokból a vallomásokból, melyek a Biztonsági Tanács ülésén hangzottak el. A szír Subhi Nahasnak sikerült elhagyni az országot, így tudott mesélni az ott uralkodó állapotokról. Elmondása szerint nem sokkal a polgárháború 2011-es kitörése után megkezdődtek az első rajtaütések a korábban is nagyon ritkán működő LGBT eseményeken. Rengeteg embert kínoztak vagy öltek meg.

Nahast magát is megverték, az Iszlám Állam fegyveresei pedig a már említett módszerrel gyilkolták a melegeket városában. Tudta, rövidesen az ő ideje is eljön, és ugyanarra a sorsra jut, mint a házak tetejéről levetett férfiak és nők. Ekkor sikerült megszöknie Törökországba, ahol még később is fenyegették és zaklatták az ISIS tagjai.

Egy iraki, Adnan álnéven futó férfi is beszámolt a helyzetről, ő egyelőre nem olyan szerencsés, mint Nahas, hiszen továbbra sem sikerült elhagynia életveszélyes hazáját. Viszont otthon, a szüleinél sem maradhatott, hiszen az ISIS rájött szexuális beállítottságára, és családját is ellene fordította.

Bár Nahasnak sikerült megkapnia a menedékjogot az Egyesült Államokban, nagyon kevesen mondhatják el ugyanezt magukról. Az amerikai kormány alapvetően sem ajánl fel elég helyet a menekülteknek, de a fő probléma a jelentkezés. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy mikor menedékjogért folyamodnak hazájukból mondjuk az Egyesült Államokba, néhány helyi megtudja ezt, és végül emiatt kerülnek veszélybe.

Fotó: Wikipedia

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez