Munkanélküli segélyt kaptak a dán dzsihádharcosok az Iszlám Államban

378 ezer dán koronát (57 ezer dollárt) fizetett ki a dán állam 32 olyan dzsihádharcosnak, aki az Iszlám Államban harcolt. A dán titkosszolgálat szerint legkevesebb 115 dán állampolgár harcolt, illetve harcol ma is az Iszlám Állam hadseregében valahol Szíriában, vagy Irakban.

Az Európai Unióból összesen mintegy hatezer fiatal ment harcolni a dzsihád ügyéért az önjelölt kalifa államába. A lakosság létszámához viszonyítva viszonylag sok a dán állampolgár. Dánia jóléti rendszere miatt mágnesként vonzza a bevándorlókat. Ha valaki megszerzi a jogosultságot, akkor két éven át kaphat munkanélküli segélyt, melynek összege naponta 121 dollár.

Dániában a terrorelhárítás új módszerrel kísérletezik a dzsihádharcosokkal kapcsolatban: leszoktató központot hoztak létre. Ez körülbelül úgy működik, mint a kábítószer elvonó, csak éppen nem a szerről akarja leszoktatni a fiatalokat, hanem az iszlamista fanatizmusról.

Dániában sokan bírálják az állam nagyvonalúságát: már novemberben kiderült, hogy a dán dzsihádharcosok egy része munkanélküli segélyt kap otthon, de a kormány nem tett semmit azért, hogy megakadályozza ezt mondván: Dániában ez a segély jár az embereknek.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez