Kettészakítja a Kaukázusi Emirátust az Iszlám Állam?

Több jelentős dél-kaukázusi terrorista is visszavonta a Kaukázusi Emirátus vezetőjének, Aliashab Kebekovnak tett esküjét az év végén, és hűséget fogadott az Iszlám Állam parancsnokának, Abu-Bakr al-Bagdadinak. Az átpártolások láthatóan zavart keltettek a kaukázusi terrorszervezeten belül, ezzel egy múlt heti videó üzenet is foglalkozik.

Ahmad Umarov (a Kaukázusi Emirátus egykori, már likvidált alapítójának, Doku Umarovnak a fivére és a szervezet külföldi képviselője) gondterhelten szólt testvéreihez egy 15 perces felvételen (lent), amely a múlt héten jelent meg a dél-kaukázusi felkelés csecsen szárnyának honlapján, a Checheninfo.com-on.

Umarov erkölcsi támogatást kért Kebekov és Emir Hamzat csecsen parancsnokoknak az Iszlám Államot favorizáló frakció alaptalan vádjaival szemben. Elfogadhatatlannak mondta, hogy “egyesek a saría figyelmen kívül hagyásával akadályozzák a munkát és szakadást idéznek elő” (2:24-3:24). Szerinte ezeknek a személyeknek felelniük kell tettükért.

A történtekkel kapcsolatban két lehetőséget javasol feletteseinek Umarov (3:33-7:55). Az egyik szerint a Kaukázusi Emirátus vezetősége nyilatkozatban határolódjon el az Iszlám Államtól, egyértelművé téve ezzel a csecsen és dagesztáni harcosok számára, hogy tartsák magukat távol a Koránnak és a Szunnának ellentmondó követelésektől, azaz maradjanak lojálisak Kebekovhoz. Ha pedig kétség merülne fel a vezetőséggel szemben, akkor váltsák le őket. Viszont ha mégis fennáll a bizalom, akkor további támogatást kérnek a saríának megfelelő rend helyreállítására, illetve az aktuális vallási, politikai, szociális, pénzügyi és információs kérdések megoldására.

Végül röviden a szíriai harcokhoz csatlakozó kaukázusiakhoz is szólt (11:35-14:24) Umarov. Egyrészt figyelmeztette őket: tettükért felelniük kell majd az Ítélet Napján. Másrészt pedig azt kérte, különösen a fiatal csecsenektől, hogy maradjanak, ahol vannak, mert az ő szent kötelezettségük a kaukázusi dzsihád, a Kaukázusi Emirátus területének megvédése az elsődleges ellenségtől, a Kremltől és az azt támogató csecsen vezetéstől.

A Szabad Európa Rádió felvételt elemző cikke röviden rámutatott arra, hogy Umarov üzenetéből nem lehet megállapítani, mekkora fenyegetést is jelent az Iszlám Állam a Kaukázusi Emirátusra. Bár azt a híradásokból lehet tudni, hogy több csecsen harcos is jelen van Szíriában, és a mostani videó is azt sugallja: nagy kihívással néz szembe a kaukázusi terrorszervezet.

Kép: A Kaukázusi Emirátus zászlaja (Wikipedia.Commons)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez