Boldogabbak a lányos családok

Ezt a boldogságot nem a lelki tényezők okozzák, hanem a pénz. A hagyomány szerint a vőlegény családjának kell lakást vásárolnia az ifjú párnak. Így érthető, hogy különösen ott bánatosak a fiús családok, ahol magasak az ingatlanárak a Mennyei-Birodalomban.

Kínában manapság minden a pénz körül forog- ez derül ki abból a vizsgálatból is, melyet két egyetemi professzor folytatott Pekingben. Több mint négyezer családot kérdeztek meg arról: mennyire boldogok, ha lányuk van, és mennyire, hogyha fiúk született? A vizsgálat eredménye meglepő volt: mindenki azt várta, hogy a fiús szülők viszik el a pálmát. A hagyomány ugyanis az Kínában, hogy a fiúk gondoskodnak az idős szülőkről, a lányok az új családhoz kerülnek a házasság után. Ezért az egykére kötelezett kínaiak szabályos harcot folytattak azért, hogy fiúk szülessen. 2004-ben jutott a csúcsra ez az irányzat, ekkor már majdnem 30%-kal több fiú született Kínában. A szülők ugyanis az abortusz mellett döntöttek, ha a magzatról kiderült, hogy lány, ezért a kínai kormányzat betiltotta az ilyen abortuszokat.

A helyzet azóta lassan normalizálódik, főként azután, hogy egye több helyen engedélyezik a második gyereket is. De miért boldogabbak a lányos szülők? Elsősorban azért, mert hogyha a lány férjhez megy, akkor nem nekik kell lakást vásárolniuk neki. Azok a fiús családok, melyek a méregdrága nagyvárosokban élnek, különösen boldogtalanok, hiszen igen nehéz ingatlant szerezni az ifjú párnak Sanghajban, vagy Pekingben. Kiderült persze, hogy nemcsak ezért boldogtalanok a fiús családok, hanem azért is, mert a fiatal nemzedék fütyül a hagyományokra, és egyre kevésbé gondoskodik idős szüleiről. Ilyen szempontból jobbak a lányok, akik azért odafigyelnek a papára és a mamára akkor is, ha pénzt már nem lehet várni tőlük. A fiúk tehát leszerepeltek a vizsgálat során. Ennek ellenére kiderült: azok a lányos családok, melyeknek joguk van egy második gyerekre, mindenképp fiút szeretnének Kínában.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez