Hétéves gyereklányokat erőszakoltak meg Dél-Szudánban

Erről számolt be a UNICEF helyi képviselője, aki elmondta: a kormánykatonák szisztematikusan célozzák meg a gyerekeket Dél-Szudánban, ahol évek óta polgárháború folyik. Az ENSZ szerint 650 ezer ember közvetlen életveszélyben van.

Az északról dél felé előrenyomuló kormányhadsereg válogatás nélkül gyilkol és pusztít az elfoglalt területeken. Az ellenfél ellenállását azzal akarják megtörni, hogy a gyerekeket veszik célba. Hétéves kislányokat is csoportosan megerőszakoltak Dél-Szudánban. Mindezt a nyilvánosság előtt, gyakran a szülők jelenlétében. Utána a szerencsétleneket meggyilkolják. A tíz éves kisfiúkat besorozzák gyerek katonának. Ha nem vállalják, akkor végeznek velük a kormány katonái.

Afrika legfiatalabb államában tulajdonképp a megalakulás óta polgárháború folyik. Salva Kiir elnök és Riek Machar volt alelnöke törzse folytat egymás ellen élet-halál harcot. Az elnök csapatai most Leer városa ellen vonulnak. Ez Machar volt alelnök fellegvára. A kormány katonái már jártak itt: tavaly szinte mindent leromboltak, a kórházat is felgyújtották.

Időközben külföldi pénzekből a kórház újjáépült. Jelenleg a Medecins sans Frontieres (Orvosok határok nélkül) szervezet emberei gyógyítanak ott. De már nem sokáig, mert mindenki menekül a városból, beleértve a külföldieket is. Az ENSZ helyi képviselője szerint 100 ezer ember rejtőzködik a romok között.

“Remélem, hogy a hadsereg megkíméli az életüket”- mondta az ENSZ képviselője Dél-Szudánban, ahol jelenleg 650 ezer ember van közvetlen életveszélyben a polgárháború miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez