Mindenki támogatja, amit az ENSZ akar Szíriában

A szíriai béketárgyalások felújítását is tartalmazó új béketervet fogadott el egyhangúlag az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn New Yorkban.

Két év óta ez az első politikai állásfoglalás Szíriával kapcsolatban, amit az ENSZ legmagasabb testülete egyhangúlag támogat.

A tizenöt tagú tanács, elfogadva Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott javaslatát, felszólítja a szíriai fegyveres konfliktusban részt vevő feleket, hogy folytassanak intenzív előkészítő tárgyalásokat a béke érdekében egy demokratikus választásokhoz elvezető politikai átmenetről és a terrorizmus elleni fellépésről.

A legutóbbi időszakban fokozott diplomáciai erőfeszítések zajlanak az ENSZ-ben az ötödik évében járó, eddig 250 ezer halálos áldozatot követelő polgárháború befejeződése érdekében.

A Biztonsági Tanács nyilatkozata felszólít minden érintett felet Szíriában, hogy késedelem nélkül törekedjenek a 2012 júniusában Genfben elfogadott útiterv teljes végrehajtására. A genfi útiterv egy átmeneti kormány felállításáról rendelkezik „a kölcsönös egyetértés talaján”, és Bassár el-Aszad elnököt a hatalomról való távozásra kötelezi egy egyelőre meg nem határozott időpontban. A BT a konfliktus valamennyi résztvevőjét az ENSZ-megbízottal való „jóhiszemű együttműködésre” hívja fel.

Staffan de Mistura párhuzamos egyeztetéseket tervez a felekkel a genfi útiterv különböző témaköreiről négy munkacsoportban. Ezek a következő témákkal foglalkoznának: a civilek védelme és biztonsága, beleértve az orvosi ellátáshoz való hozzájutást és a fogva tartottak szabadon bocsátását is; politikai és alkotmányos kérdések; a terrorizmus elleni küzdelem és biztonsági témák; újjáépítés és gazdasági fejlesztés.

A nyilatkozatban a BT ismételten felszólítja a harcok résztvevőit, hogy tartózkodjanak a civilek elleni támadásoktól, így az ágyúzástól és a hordóbombák bevetésétől is, valamint figyelmeztet az országot sújtó humanitárius válságra, amely 12 millió embert késztetett otthona elhagyására.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez