Megpecsételődött a Sivatag menyasszonyának sora- az ISI elfoglalta a romvárost

Elhúzódó harcok után tegnap estére az IS csapatai bevették az egész várost. A szíriai Palmira elfoglalása nemcsak katonai szempontból fájdalmas hír a szélsőséges muzulmán erő ellen küzdő erőknek, hanem kulturális okokból is: félő ugyanis, hogy az IS újabb műemlékek lerombolásába kezd az uralma alá került településen.

Palmira ókori romjai a világ legféltettebb kultúrkincsei közé tartoznak, szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. Ez azonban – mivel jóval régebbiek az iszlám korszakánál – nem teszi őket sem értékessé, sem védendővé az IS vezetőinek szemében. Épp ellenkezőleg: mint a korábbi, híres iraki és szíriai régészeti emlékek elpusztítása bizonyítja, az Iszlám Állam a katonai csapások mellett mindent megtesz, hogy e téren is jelezze engesztelhetetlenségét.

Palmirából néhány száz műalkotást korábban kimenekítettek ugyan, főleg görög és római kori szobrokat, ám az építészeti emlékeket lehetetlenség ilyen módon megvédeni. „Mélységesen aggódunk a kialakult helyzet miatt. A harcok veszélyeztetik a Közel-Kelet egyik legkiemelkedőbb látványosságát” – nyilatkozta a BBC tudósítójának Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.

Az ISIS ádáz harcot vív a “Sivatag Mátkájáért”

 

(Fotó:AFP)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez