Kínai pénzből épül az új kikötő Kamerunban

Kamerun, Yaounde – Kamerunban a doualai kikötő bonyolítja le az ország tengeri kereskedelmének 95%-át. A kereslet egyre nagyobb a kameruni ásványkincsekre, ezért sürgőssé vált egy új kikötő építése.

A kínai Eximbank 400 millió dolláros kamatmentes hitelt biztosított a kameruni vezetésnek ahhoz, hogy egy mélytengeri kikötőt építsen Kribiben. A beruházásra azért van szükség, mert az elkövetkező öt évben meglódul a vasérc, a kobalt és a nikkel kitermelése az országban. A szállításhoz szükséges infrastrukturális fejlesztéseket (utak, vasút, kiszolgáló egységek, raktárak és épületek) ebből a hitelből valósítanák meg.

A doualai kikötő az egyetlen Kamerunban, amely alkalmas tengerjáró kereskedelmi hajók fogadására. A csomóponttal egy gond van, évente ki kell kotorni a Wouri folyó medrét, hogy a nagyobb hajók felúszhassanak a kikötőbe. A kínaiak nem véletlenül nyújtottak kedvezményes hitelt a kameruniaknak az új kikötő építéséhez. Az ázsiai ország komoly erőket mozgósít gazdasági pozícióinak megszilárdítására az ásványkincsekben gazdag kontinensen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez